Hogyan forradalmasította a Dock Solutions a vulkánkitörések vészhelyzeti reagálását Izlandon

Hogyan forradalmasította a Dock Solutions a vulkánkitörések vészhelyzeti reagálását Izlandon
Olvasási idő: 7 perc
800 évig a Grindavik közelében lévő vulkánok és az izlandi híres Blue Lagoon nyugodtan pihent. Azonban 2021-ben élet jelei kezdtek megmutatkozni a föld alatt.

A Dock Solutions kulcsfontosságú szerepe a válságkezelésben

A megnövekedett szeizmikus aktivitás egy régóta esedékes kitörésre utalt, előrevetítve egy példátlan kihívást. 2023 novemberében a helyzet drámaian fokozódott, aminek eredményeként Grindavik – egy 3800 lakost számláló kisváros – evakuálására került sor a vulkáni tevékenység állandó fenyegetése miatt. Ez a pillanat fordulópontot jelentett abban, hogyan közelítette meg Izland a vészhelyzeti reagálást, melynek középpontjában a Dock Solutions állt.

Amikor először nőtt meg a szeizmikus aktivitás, az Izlandi Polgári Védelem a pilóta nélküli légijármű rendszer (UAS) mobil csapatát küldte ki az első helyszínre. A csapat drónjai alapvető megfigyeléseket biztosítottak, de a feladat jelentős erőforrást igényelt, próbára téve a már amúgy is korlátozott létszámú személyzet kapacitásait. Az egész országban mindössze 700 rendőr áll rendelkezésre, így hamar nyilvánvalóvá vált, hogy fenntarthatóbb megoldásra van szükség. A kezdeti remegések után pár nappal a DJI Dock – egy automatizált „Drone-In-a-Box” rendszer – telepítésre került Grindavikban, forradalmasítva a helyzet figyelemmel kísérésének módját.

„Amit biztosan elmondhatok, hogy a drónok soha nem voltak ennyire fontosak, mint most ebben a helyzetben, hogy fenntartsuk a biztonságot és a helyzetfelismerést, valamint megőrizzük az emberek, az elsősegélynyújtók, a munkások vagy azok biztonságát, akiknek ebben a térségben kell tartózkodniuk.”

- Arnar Thor Egilsson, a Nemzeti Rendőrkapitányság Műszaki Támogatási és Drónprojekt Menedzsere


Az izlandi rendőrség nemzeti rendőrfőkapitányának főfelügyelője Technikai támogatás és drónprojekt-menedzser
Forrás: enterprise-insights.dji.com

DJI Dock akcióban: A vészhelyzeti reagálás fokozása

A DJI Dock azonnal bebizonyította értékét. 2023. november 16-án telepítették, és folyamatos, valós idejű megfigyelést biztosított a kritikus területeken, távolról bármikor hozzáférhető módon. Ahogy a vulkáni tevékenység fokozódott, a DJI Dock az elsődleges információforrássá vált, amely rögzítette a legfrissebb helyszíni felvételeket, és élőben közvetítette azokat különböző csapatoknak. Tudósok, meteorológusok és vészhelyzeti reagálók egyaránt hozzáfértek ezekhez az alapvető információkhoz, lehetővé téve, hogy gyorsan és hatékonyan hozzanak megalapozott döntéseket.


Valós felvételek a vulkánkitörésről 2023. december 8-án este
Forrás: enterprise-insights.dji.com

Hőkamerás navigáció egy változó tájon

A vulkánkitörés egyik legnagyobb kihívása, hogy biztosítsák az elsősegélynyújtók biztonságát, miközben egy gyorsan változó környezetben navigálnak. A Grindavik körüli föld folyamatosan mozgott, repedéseket és lyukakat hozva létre, amelyek komoly kockázatot jelentettek minden ott tartózkodó számára. Mielőtt az infrastruktúra csapatai biztonságosan beléphettek volna a területre, a drónok (mobil csapat/ DJI DOCK) általi felderítés elengedhetetlen volt. A hőtérképezési képességek lehetővé tették a válaszadók számára, hogy előre észleljék az utakon lévő repedéseket, biztosítva, hogy a személyzet biztonságosan és hatékonyan érkezzen meg. Különösen télen, amikor Izlandon a nappali fény csak 4-5 órát tart, a hőkamerák kulcsfontosságú szerepet játszanak.


A DJI Dock hőtérképezése
Forrás: enterprise-insights.dji.com

Egy másik kritikus kihívás a vulkánkitörések során a lávafolyamok által jelentett fenyegetés felmérése. A Grindavik közelében gyakori kitörésekkel elengedhetetlenné vált a felszínen lévő régi és új láva megkülönböztetése. A DJI Dock hőkamerája ezt lehetővé tette. Bár a láva felszíne lehűlhet és feketének tűnhet, a hőkamera még mindig érzékeli az alatta lévő friss láva hőjét. Ez a funkció lehetővé tette az elsősegélynyújtók és az építési csapat számára, hogy megállapítsák, mely területek biztonságosak a hozzáféréshez, tovább növelve biztonságukat a műveletek során.

Ráadásul a hőkamerák a várost körülvevő védőfalakat is meg tudják vizsgálni, hogy ellenőrizzék, jó állapotban vannak-e. Ezek a falak a lávafolyamok elleni védelemre lettek tervezve, de a gyakori kitörések miatt magas volt a kockázata annak, hogy a láva alulról áttöri őket. Ezeket az áttöréseket csak hőkamerák tudták észlelni, lehetővé téve a korai beavatkozást és megelőzve a potenciálisan katasztrofális következményeket.


Láva a felszín alatt és a védőfal áttörése hőképen
Forrás: enterprise-insights.dji.com

Folyamatos megfigyelés előreprogramozott napi repülésekkel

A vulkánkitörések kiszámíthatatlan természete azt jelenti, hogy a veszély bármikor lecsaphat. A DJI Dock előreprogramozott napi repülései folyamatos megfigyelést biztosítottak még a vulkáni inaktivitás időszakaiban is. Ezek a rutinszerű repülések rögzítették a táj változásait, lehetővé téve a potenciális veszélyek korai észlelését. A szünetidőszakokban, amikor nem voltak kitörések, ezek a repülések különösen fontosak voltak, mivel biztosították, hogy bármilyen megújult aktivitás jeleit időben észleljék, hogy megakadályozzák a katasztrófát.

Egyetlen érintéses panoráma szinkronizálás: Átfogó napi értékelések

A valós idejű megfigyelés mellett a DJI Dock One Tap Sync Panorama funkciója felbecsülhetetlen értékű volt a napi értékelések során. Ez a funkció átfogó áttekintést nyújtott a változó tájról, napi panorámaképeket rögzítve, amelyek dokumentálták a lávafolyások és az infrastruktúra állapotának változásait. Ezek a képek alapvető fontosságúak voltak a katasztrófa utáni értékelésekhez, segítve a csapatokat a kitörés hatásainak megértésében és a jövőbeli reagálásuk hatékonyabb megtervezésében.

Élő repülésvezérlés: Rugalmasság kiszámíthatatlan helyzetekben

Annak ellenére, hogy kiterjedt előreprogramozott útvonalak és ütemezett repülések álltak rendelkezésre, a vészhelyzetek nem mindig fordulnak elő előre meghatározott határokon belül. A DJI Dock, amely integrálva van a FlightHub2 (FH2) rendszerrel, megoldást kínált élő repülésvezérlési képességeivel. Olyan esetekben, amikor egy váratlan helyzet merült fel az előreprogramozott útvonalterületen kívül, az operátorok kézi vezérlést vehettek át a drón felett. Csak egy sárga nyílra kellett kattintani az FH2 felületén, hogy a drónt bármelyik pontszerű helyre irányítsák a képernyőn. Ez a felhasználóbarát funkció lehetővé tette az operátorok számára, hogy azonnal reagáljanak a változó körülményekre, biztosítva a terület átfogó lefedettségét és az előre nem látható kihívások gyors kezelését.


FlightHub2 - Élő repülésvezérlés
Forrás: enterprise-insights.dji.com

Koordinált válaszadás fejlett adatmegosztással

Egy válság során elengedhetetlen a különböző csapatok közötti koordináció. A DJI Dock, amely integrálva van a FlightHub2 (FH2) rendszerrel, ezt elősegítette azáltal, hogy egy platformot biztosított, ahol több felhasználó is egyidejűleg hozzáférhetett az élő adatokhoz. Legyen szó tudósokról, akik elemzik a helyzetet, vagy építési csapatokról, amelyek reagálásra készülnek, mindenki hozzájutott a szükséges információkhoz, amikor szüksége volt rá.

Az FH2 médiumegosztási képességei tovább bővítették ezt a hozzáférést. Lehetővé tette külső felhasználók számára, hogy regisztráció nélkül megtekinthessék az egyedi felvételeket vagy egész mappákat egy egyszerű linken keresztül. A helyszíni csapattagok könnyedén megoszthatták az általuk látott képeket a csapataikkal. Ez a zökkenőmentes információmegosztás kulcsfontosságú volt az előrehaladó válságra való összehangolt válaszadás biztosításában.


Média megosztása a FlightHub2-n
Forrás: enterprise-insights.dji.com


Média megosztása a FlightHub2-n
Forrás: enterprise-insights.dji.com

Bővített lehetőségek harmadik fél megoldásokkal

A megfigyelésen túl a DJI Dock kulcsszerepet játszott a lakosság biztonságának biztosításában. Harmadik fél által kifejlesztett kiegészítőkkel, például szirénákkal és villogó fényekkel felszerelve, korai figyelmeztető rendszerként szolgált Grindavik lakói számára. Imminens kitörés esetén ezek a funkciók figyelmeztethették a lakosságot, értékes időt biztosítva a biztonságos evakuáláshoz. További információkat a harmadik fél megoldásokról a katalógusunkból szerezhetsz.

Felhasználóbarát felület segíti a reagáló személyzet képzését

Mivel Izlandon korlátozott a rendőrök és a vészhelyzeti reagálók száma, elengedhetetlené vált, hogy több személyzetet képezzenek ki a DJI Dock használatára. Szerencsére a rendszer felhasználóbarát felülete egyszerűvé tette a képzési folyamatot. Most az Izlandi Polgári Védelem több rendőrt képez ki, hogy támogathassák egymást vészhelyzetek esetén.

Új szabvány a vészhelyzeti reagálásban

A Grindavikban történt ismételt vulkánkitörések próbára tették az Izlandi vészhelyzeti reagálási képességeket, de a Dock Solutions-nek köszönhetően a helyzet ellenőrzés alatt maradt. Az új technológia integrálásával a gyakorlati, valós alkalmazásokkal a DJI Dock átalakította a vészhelyzeti reagálás módját. Olyan eszközöket biztosított az Izlandi Polgári Védelem számára, amelyek lehetővé teszik, hogy valós időben figyeljék, értékeljék és reagáljanak a válságokra, biztosítva mind a válaszadók, mind a lakosság biztonságát.

Ahogy Izland továbbra is szembesül a változékony tája által okozott kihívásokkal, a Dock Solutions sikere világszerte mintát nyújt a vészhelyzeti menedzsment számára. Egy egyre kiszámíthatatlanabb világban, ha a megfelelő eszközök állnak rendelkezésre, az jelentheti a különbséget a káosz és az ellenőrzés között.

 

Forrás: enterprise-insights.dji.com