Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Elfogadom
Menü

DJI Air 3 hosszú távú tesztje

DJI Air 3 hosszú távú tesztje

(Olvasási idő: 11 perc)
Rögzíts két különböző fókusztávolságú kamerával 4K felvételeket anélkül, hogy attól kellene tartanod, hogy baleset éri a drónt.

A középkategóriás DJI Air 3 drón probléma mentesen üzemel a sokoldalú széles látószögű és teleobjektív kameráinak, fantasztikus akadályelkerülő szenzorainak és hosszú akkumulátor idejének köszönhetően.

KÉP

ELŐNYÖK:

 • Széles látószögű és közepes teleobjektív kamerarendszer
 • Éles 4K felvételek standard, flat vagy HDR színprofilokkal
 • Gimbal-stabilizált kamerák 60 fokos felfelé döntéssel
 • Minden irányban akadályelkerülés
 • Hyperlapse, lassított felvétel és útvonaltervezési repülési funkciók
 • Hosszú akkumulátor időtartam

HÁTRÁNYOK:

 • Fix rekesznyílású objektívek
 • Szükséges a drón és pilóta regisztráció
 • 8 GB belső tárhely

DJI AIR 3 SPECIFIKÁCIÓK:

 • Méretek: 9,9 cm x 9,14 cm x 20,83 cm
 • Súly: 725 g
 • Rotorok száma: 4
 • Akadály érzékelés
 • Integrált gimballal ellátott kamera
 • Megapixel: 48 MP
 • Videó felbontás: 4K
 • Bővíthető tárhely: microSDXC
 • Távirányító: Applikációval együttműködő dedikált távirányító
 • Élő videó adás: 1080p

A DJI megfizethető, népszerű Mini drón családja az elmúlt években ellopta a reflektorfényt, de a cég ismét az Air sorozatának közepes méretű modelljeire irányította a figyelmet. Az Air 3 (2024.02.13-án 379.900 Ft-tól) különösen, hogy ez az első a sorozatban, amelyik kettős érzékelős kamerával és minden irányban működő akadály érzékelőkkel rendelkezik. Kiválóan teljesít, és megéri a választást, ha közepes teleobjektív kell. Viszont az Editors' Choice díjas, a hobbisták és alkotók számára ajánlott, olcsóbb DJI Mini 3 Pro vagy Mini 4 Pro mellett, lehet, hogy nem mindenkinek ez a legjobb választás.

A DJI duplán támaszkodik a kettős kamerákra

A DJI nagyrészt önmagával versenyez a fogyasztói drónpiacon, de folyamatosan fejleszt és újít. Az Air sorozat kisebb, hordozhatóbb drónok iránti igényből született, és utat nyitott a még apróbb Mini vonalnak. Az akkumulátor élettartama is folyamatosan javult, még az akadályelkerülő szenzorok is bekerültek az alapmodell kivételével minden típusba. Hova lehet tovább fejleszteni? A válasz úgy tűnik, hogy több kamera hozzáadása lett. A Mavic 3 bevezetett egy kettős-kamera rendszert, és késöbb egy három kamerás frissítést kapott a Mavic 3 Pro formájában. Most az Air 3 is két kamerával rendelkezik egy helyett.


DJI Air 3 kettős kamerarendszer

Az eredeti Mavic Air nem volt elég nagy, 4,8 cm x 8,4 cm x 16,8 cm-es (magasság x szélesség x mélység) ahhoz, hogy kezelni tudjon egy kettős kamerás gimbal-t. De miután a 249 grammos Mini sorozat piacra került, a DJI mérnökei az Air sorozat méretét megnövelték ezért a funkcióért. Az Air 3 az eddigi legnagyobb a sorozatban, 9,9 cm x 9,14 cm x 20,83 cm-es (magasság x szélesség x mélység) méretekkel, körülbelül mindenben nagyobb, mint a Mavic Air 2 (9,65 cm x 8,38 cm x 18,03 cm). A méret növekedése ellenére sem fog túl sok gondot okozni, hogy megtaláld a helyét a kameratáskádban (725 gramm). Vedd figyelembe, hogy a drónhoz szükséges a regisztráció. Olvassátok el kapcsolódó cikkünket: 2024-es Drón szabályok: Friss információk a drónhasználathoz.


DJI Air 3 repülés közben

Az Air 3 két kamerája egyenlő helyet kap egy háromtengelyes gimbalon, és mindegyik profitál a DJI korábbi tervezési erőfeszítéseiből. A fő 24mm F1.7 objektív a Mini 3 Pro-ról származik, míg a rövid teleobjektív 70mm F2.8 ugyanaz, mint a Mavic 3 Pro-n. Minden objektívet Quad Bayer típusú 1/1.3 szenzor támogat a következetes kép- és videóminőség érdekében. Az objektíveknek fix rekesznyílásaik vannak, de ha szeretnéd, utólag hozzáadhatsz egy négy darabos ND szűrőkészletet is a szetthez, hogy könnyeben érhesd el az ideális expozíciót. A gimbal döntési tartománya is bőven elegendő: ahogy a Mini 3 sorozatú drónoknál, a kamerát lefelé 90 fokos szögben tudod irányítani, vagy felfelé dönteni 60 fokig.

Alternatívaként az említett Mini 3 Pro, vagy a Mini 4 Pro a DJI többi modellje. Hasonló képminőséget nyújt és akadályelkerülést is támogat. A 685.000 Ft-os Mavic 3 Classic a soron következő upgrade opció. A Four Thirds kamerája rekesznyílás-szabályozással és Hasselblad színnel különösen csábító lehet.

Szabványos csomag vagy a Fly more combo?

A DJI 46 percesnek értékeli az Air 3 repülési akkumulátorát, de ez a becslés egy kicsit optimista. A tesztelés során közelebb kerültem a 40 perc repülési időhöz töltésenként. Ez még mindig a legjobb akkumulátor-élettartam, amit egy kis dróntól kaphatsz. Összehasonlításképpen, a Mini 3 Pro körülbelül 30 percet repül az alap akkumulátorával, és az alapszintű Mini 3 csak néhány perccel tovább tart.


DJI Air 3 akkumulátorjai és töltőhub-ja

Az Air 3-nak meglehetősen szerény 8GB tárhelye van. Csak 15 perc magas bitrátájú 4K felvétellel ezt betölthetjük, így hosszabb felvételi időkhöz microSD kártyát kell hozzáadnod. Minimum 64GB-os kártyát kellene választanod, de semmi sem állít meg abban, hogy egy sokkal nagyobb 512GB-os kártyát használj. A DJI a SanDisk Extreme, Lexar 1066x, Kingston Canvas és Samsung Evo kártyákat ajánlja V30 vagy V90 sebességértékeléssel.

Az alapmodell Air 3 tartalmazza a DJI RC-N2 távirányítót, amelyhez Android vagy iOS eszközre kell letölteni a DJI Fly alkalmazást a távoli megtekintéshez és kamera vezérléshez. A Fly More Combo két további akkumulátort, egy töltőhubot és egy cipzáras válltáskát ad. Végül, a Fly More Combo-t megkaphatod a DJI RC 2 távirányítóval, amely beépített képernyővel rendelkezik. Ez az a verzió, amit a legjobban ajánlunk, tekintve, hogy nem kell telefon hozzá. Az új távirányító is rengeteg fejlesztésen esett át.

A töltőnek egyedi funkciója van: egyik akkumulátorból energiát tud átmozgatni egy másikba, így segítve egy kicsit több repülési időt kihozni egy akkumulátor-készletből. Biztonsági szempontból soha nem jó ötlet majdnem lemerült cellával felszállni, így az energia egy akkumulátorba történő összpontosítása nagyon hasznos funkció.

Az akadályérzékelő szenzorokkal biztonságosabb repülések érhetők el

Amelyek a DJI Air 3 alvázán található kamerakészlettel kombinálva az elől és hátul található akadályérzékelő szenzorokkal teljes 360 fokos lefedettséget nyújtanak. Ezek a szenzorok segítenek elkerülni az ütközéseket, amikor alacsonyan repülsz a föld felett vagy sok fával teli területen használod. A drón vagy megállhat a helyén, vagy intelligensen kerülheti ki az akadályokat attól függően, hogy hogyan állítod be.

Az 5. generációs Autopilóta Segítő Rendszerrel (APAS 5.0) beállítottam a drónt az akadályok elkerülésére, és figyeltem, ahogy probléma nélkül manőverezik az akadályok között.

Az akadályérzékelő szenzorok együtt működnek az ActiveTrack funkcióval, amely lehetővé teszi az Air 3 számára, hogy kövessen. A pilótáknak értékelniük kell a 70mm-es lencse szűk nézetét. Az ActiveTrack csak emberekkel és járművekkel működik. Egy új mód, a Spotlight, dinamikusabb követést ígér. Az ActiveTrack standard módja jobban működik, sőt, lehetőséget ad arra, hogy kiválaszthasd, a drón elől, hátul vagy melletted kövessen.

Az ActiveTrack funkció, a páratlan akadályelkerülés és a közepes teleobjektív kamera kombinációja vonzóvá teszi azok számára, akik egy követési funkciós drónt szeretnének. Az Air 3 képminősége jelentős frissítés a konkurenciához képest, de a DJI nem tartalmaz viselhető nyomkövető opciót, így a távirányítót a közelben kell tartanod vagy egy barátodnak kell figyelnie a drónra a biztonság érdekében.


DJI Air 3 akadály-elkerülő érzékelői

A drón GPS hardvere is javítja a biztonságot. Nyomon követi a drón helyzetét és magasságát, így abban az esetben, ha a kommunikáció megszakadna, vissza tudja vezetni a quadcoptert a kiindulási pontra. A jelátviteli tartomány messze túlmutat a látótávolságon, és a DJI az O4 rendszerét akár 20 kilométeres hatótávolságra értékeli (Csak USA-ban). Tesztelés során sosem szakadt meg a kommunikáció a drónnal. Észrevettem, hogy a GPS-nek néhány percbe telt egy új helyen egészséges műholdas kapcsolatot létrehozni, ami talán egy kisebb kellemetlenség. Az Air 3 támogatja a "Találd meg a drónomat" funkciót is, amely segíthet megtalálni az eszközt, ha szükséged van arra, hogy a felszállási ponttól eltérő helyen hozd le.

A DJI FlySafe, egy geokerítési rendszer, ami sokkal megosztóbb funkció. Megakadályozza a drónt abban, hogy korlátozott légtérben felszálljon, és tartalmaz egy engedélyezési rendszert, amely lehetővé teszi a repülést repterek közelében vagy más engedélyt igénylő helyeken. A hétköznapi pilótáknak értékelniük kellene a képességét, hogy távol tartja őket a bajtól. Példaként, a DJI drónjai figyelmeztetnek, ha túl közel kerülök egy közeli, toronnyal nem rendelkező repülőtér légtéréhez, amit az Autel modellek nem tesznek meg. Másrészt a licenccel rendelkező pilóták talán kellemetlennek találják a DJI feloldási eljárásait, különösen, ha már rendelkeznek a megfelelő engedéllyel.

Az Air 3 támogatja a DJI AirSense-t is, egy olyan rendszert, amely egy ADS-B vevőt használ annak érdekében, hogy tájékoztasson, ha az ember által vezetett légi járművek a közelben vannak. Ez egy plusz biztonsági funkció, amit a Mini 3 Pro-val nem kapsz meg.

A DJI Fly alkalmazás és funkciók

A DJI Fly alkalmazás szigorú követelmény a termék aktiválásához, a kamera vezérléséhez és a beállítások módosításához. Ha az alapmodellt választod, akkor telefonodra kell kötnöd a távirányítót, hogy használhasd a drónt. Ha olyan készletet vásárolsz, amely az RC 2-t tartalmazza, akkor élvezheted ugyanazokat a funkciókat a távirányítón magán, mivel az Android verziójú DJI Fly fut rajta. Az aktiválási folyamat mellesleg teljesen ugyanaz, mint a telefonnal.

Az alkalmazás több fejlett repülési módot biztosít. Beállíthatsz tervezett útvonalpont-küldetéseket tökéletesen megismételhető útvonalakhoz. Például ez a funkció korábban csak a teljes méretű Mavic sorozattal volt elérhető. Különösen hasznos Hyperlapse útvonalak előre tervezéséhez, valamint egyéb alkalmazásokhoz is, mint a térképezés. Az alkalmazásra is szükség van a beállítások megváltoztatásához, mindenről, ami a mértékegységek metrikusra váltásától az akadályelkerülő rendszer konfigurálásáig terjed.

Az alkalmazás felülete egyszerű. A fő képernyő megmutatja a drón kamerájának nézetét, bal alsó sarokban egy térképet helyez el a drón globális pozíciójával, és a jobb oldalon érintőképernyős vezérlőket helyez el a különböző kameramódok közötti váltáshoz. Az Air 3 néhányon túlmutató dolgot is végez, beleértve az automatizált kameramozgásokat, mint a QuickShots és MasterShots, valamint a Hyperlapses-eket manuális vezérléssel vagy előre beállított pályával.

A Teleobjektív új perspektívát ad

Ahogy említettük, az Air 3 kamerarendszere két objektívet tartalmaz azonos képminőséggel. Mindkettőt egy Type 1/1.3 Quad Bayer szenzor támogatja akár 4K100 videóhoz 10-bites színnel D-Log, HLG vagy standard profilban. Képeknél 8-bites JPG vagy 12-bites DNG fotókat készíthetsz 12MP vagy 48MP felbontásban. Az 48MP-re váltással nagyobb fájlméretet kapsz több pixellel, de az alulmintavételezett 12MP-s képek általában élesebbnek tűnnek. Tetszik, hogy mindkét kamera hasonló képminőséget kínál, így választhatsz közöttük kompromisszum nélkül.

A hátránya az, hogy a széles látószögű lefedettség tekintetében nem kapsz képminőségi előnyt az olcsóbb Mini 3 Pro-val szemben. A DJI jelenlegi kínálatában a Mavic 3 Classic a legésszerűbb frissítés a nagyobb érzékelő képminőségi előnyeit kereső alkotók számára. Ahogy említettük, egyetlen 24mm F2.8 Four Thirds kamerát választ, Hasselblad színtudománnyal, és képes akár 5.1K30 vagy 4K120 felvételre. Az értékorientált fotósoknak a régebbi, még mindig kapható Air 2S modellt kellene megvizsgálniuk, mivel annak 20MP-es Type 1 érzékelője jobb a Air 3-nál fotók tekintetében, bár 31 perces akkumulátora és egyszerűbb akadályelkerülő rendszere hátrányok.

24 mm széles látószőg

70 mm tele kamera

A DJI Air 3 4K felvételei valóban kiemelkedően jók, természetes színeket és éles részleteket mutatnak, elkerülve az olyan túlfeldolgozott megjelenést, ami néha a drónvideóknál előfordulhat. A gördülő zár torzításának hiánya, még a 70mm-es objektívvel végzett panorámázás során is, a drón magas minőségű képalkotó képességeinek tanúbizonysága. Az objektívek fix rekesznyílásai, bár bizonyos szempontokból korlátozóak, biztosítják az expozíció és a mélységélesség konzisztenciáját a felvételeken. A világos körülmények közötti filmes minőség elérésére törekvő videósok számára az ND szűrők elengedhetetlenek a fény szabályozásához és a kívánt mozgásérzet eléréséhez.

A függőleges videó támogatása új kreatív lehetőségeket nyit meg a tartalomkészítők számára, akik az Instagramra és a TikTokra összpontosítanak, ahol a 9:16-os képarány uralkodik. Bár korlátozottabb felbontásokra szorítkozik és a szenzor oldalait levágja, ez a funkció lehetővé teszi a platformokhoz közvetlenül illeszkedő tartalmak gyors létrehozását, annak ellenére, hogy a Mini 3 Pro egyszerűbb megoldást kínál az orientációk közötti váltáshoz felbontáscsökkenés nélkül.

Vertikális képalkotás

A képminőség, amely összemérhető egy minőségi okostelefonéval, hangsúlyozza az Air 3 sokoldalúságát fotós eszközként. A JPG képek élénk színei és erős kontrasztja, bár némi túlélesítés jeleit mutatja, mégis vizuálisan vonzó marad. A DNG formátumban történő fényképezés lehetősége lehetővé teszi a fotósok számára, hogy a képeiket a felvétel után állíthassák és finomíthassák, biztosítva azon szintű kontrollt, amit a képminőség maximalizálására törekvők értékelnek.

Bár a Mini 3 Pro, és a Mini 4 Pro továbbra is komoly versenytárs, különösen a könnyebb súlyával, az Air 3-nak is megvannak a maga előnyei. Ezek közé tartozik a teleobjektív különböző framelési lehetőségekhez, a fejlettebb akadályelkerülés biztonságosabb repüléshez, és az új funkciók, mint a jobb gyenge fényviszonyok közötti videófelvételt biztosító 4K30 Night Mode. Minden drón különböző igényeket és preferenciákat szolgál ki, az Air 3 azok számára vonzó, akik értékelik ezeket a specifikus képességeket.

Szükséged van egy kettős kamerás drónra?

A DJI Air 3 megéri a befektetést, ha tetszik a teleobjektív kamera ötlete, vagy ki szeretnéd használni az akadályelkerülést az összes irányban és az útvonalpont rendszer előnyeit. A Mini széria 249g-os felszálló súlya, a szintén hosszú élettartamú akkumulátor és a sokoldalúan forgatható kamerája megtartja a szerkesztők választása díját a légi képalkotás rajongói számára. Ha érezhető képminőség-beli előrelépést szeretnél, többet érdemes szánnod a Mavic 3 bármelyik verziójára. Ha kevesebb pénzed van, az Air 2S továbbra is jó ár-érték arányú opció a fotósok számára, bár az Air 3 könnyen nyer a videó minőség és biztonsági funkciók terén.

 

Keresés