2024-es Drón szabályok: Friss információk a drónhasználathoz

2024-es Drón szabályok: Friss információk a drónhasználathoz
(Olvasási idő: 8 perc)
Az idei évben számos változás történt a drónok használatával kapcsolatban az Európai Unió területén. Fontos, hogy tisztában legyél a legfrissebb szabályokkal, hogy biztonságosan és jogszabályoknak megfelelően használhasd drónod.

Az aktuális drónszabályozás megértése kulcsfontosságú minden drónpilóta számára, akik biztonságosan és felelősségteljesen szeretnék használni eszközeiket. Az alábbiakban összegzünk minden fontos információt és irányelvet, amelyre figyelni kell a drónok használatakor, figyelembe véve a jogszabályokat, biztonsági előírásokat, és az adatvédelmi normákat. A lenti szabályokat a magyarországra vonatkozóan szedtük össze, külföldön az adott ország szabályozását szükséges ismerni, utazás előtt megnézni.

Az uniós törvények szerint az idei évben csak olyan drónt lehet behozni az EU-ba, amely rendelkezik C minősítéssel (nem CE!). A már Európában lévő eszközöket gond nélkül megvásárolhatod. Ebben az összefüggésben az OPEN kategóriáról van szó, míg a Spec. kategóriába gyakorlatilag bármit be lehet hozni.

Magyarországon, az Európai Unió drónszabályozásának megfelelően, a drónok műveleti kategóriái a következők:

  1. Nyílt kategória (Open category): Ez a kategória alacsony kockázatú műveleteket foglal magában, amelyek előre meghatározott feltételek mellett végezhetők el, és nem igényelnek előzetes engedélyt vagy értesítést az illetékes légügyi hatóságnak, feltéve, hogy a műveletek megfelelnek az adott al-kategóriák (A1, A2, A3) követelményeinek. Az A1 al-kategória lehetővé teszi, hogy emberek közelében repüljön kis drónokkal; az A2 egy bizonyos távolságot igényel az emberektől történő repüléshez közepes méretű drónokkal; és az A3 távoli területeken történő repülésre vonatkozik, ahol nincsenek emberek. Az Open kategória alapvető szabályai, amint minden alkategóriában be kell tartani, hogy végig VLOS-ban kell tartani az UAS-t, valamint az UAS nem repülhet át emberek csoportja (embertömeg) felett és a föld legközelebbi pontjától maximum 120m magasra emelkedhetünk.

  2. Különleges kategória (Specific category): Közepes kockázatú műveletekhez tartozik, amelyek nem felelnek meg a nyílt kategória feltételeinek. Ebben a kategóriában az üzemeltetőknek kockázatértékelést kell végezniük, és esetenként engedélyt kell szerezniük az illetékes légügyi hatóságtól. Ez magában foglalhatja a különleges műveleteket, vagy egyedi repülési manővereket, amelyek meghaladják a nyílt kategória korlátozásait.

  3. Tanúsított kategória (Certified category): Magas kockázatú műveletekre vonatkozik, amelyek hasonlítanak a légi járművek műveleteihez, és általában magukban foglalják az emberek vagy nagy értékű terhek szállítását. Ebben a kategóriában szigorú követelményeknek kell megfelelni, beleértve a drónok és a pilóták tanúsítását, valamint a műveletek engedélyeztetését.

Ezek a kategóriák az Európai Unió Egységes Európai Égboltja Biztonsági Ügynökségének (EASA) irányelvein alapulnak, amelyek célja a drónrepülés biztonságának és szabályozásának egységesítése az EU-n belül. Magyarországon a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) az a szerv, amely a drónműveletek szabályozásáért és felügyeletéért felelős.

Drónos műveleti kategóriák:

  • A1: Ebbe a kategóriába tartozó akár (csak a C0-ás )drónokat jogosítvány és biztosítás nélkül is lehet használni. Mind a drónra, mind a pilótára viszont regisztráció szükséges. Lakott területen belüli repülés esetén kötelező az eseti légtér, valamint a Mydronespace alkalmazás használata is. Viszont lakott területen kívül csupán a Mydronespace használata kötelező, hogy ellenőrizhessük a környék légügyi forgalmát. Az A1 kategória olyan drónokat foglal magában, amelyek kevésbé okozhatnak sérülést a személyeknek, viszont ettől függetlenül továbbra is figyelni kell a műveletre.
    Ilyen drón például a DJI Mini 2 SE, DJI Mini 4 Pro, a DJI Air 3, valamint a Mavic 3 Classic is.

  • A2: Az A2 kategóriába tartozó drónok használatához jogosítvány és biztosítás szükséges, valamint a drónra és a pilótára is a regisztráció kötelező. Az A2 kategóriába tartozó drónok használatakor szintén alkalmazni kell az eseti légtér igénylésére és a Mydronespace alkalmazásra vonatkozó szabályokat, teljesen ugyanúgy működik ilyen szempontból, mint az A1 kategória. Az A2 kategóriába tartoznak azok a drónok, amelyek bizonyos paramétereknek megfelelve kevesebb kockázatot jelentenek a környezetben, valamint C2 minősítéssel rendelkezik.
    Ilyen eszköz például: DJI Matrice 30, a Mavic 3 Pro, valamint a Mavic 3 Enterprise széria is.

  • A3: Az A3 kategóriába tartozó drónok használatához szintén jogosítvány és biztosítás szükséges, regisztráció és a MyDroneSpace használata is kötelező. Az A3 kategóriába tartoznak azok a drónok, amelyek nagyobb kockázatot jelenthetnek vagy nincsen C minősítésük, és speciális szabályok alkalmazása szükséges azok biztonságos használatához.
    Ilyen drón például most a DJI Avata és az FPV a C minősítés hiánya miatt, valamint az Inspire 3 és a DJI Matrice 350 RTK is ide esik a C3-s minősítésével.

Drónos minősítések:

  • Nincs minősítés: 250g alatti eszközök, amelyeket nálunk vásároltak vagy meg fognak vásárolni, nyugodtan használhatók A1/A3 kategóriában.

  • C0: Jelenleg a DJI Mini 4 Pro rendelkezik ilyen minősítéssel, és 120m-es magassági korlátozás jelen van (Jogilag nem lehet Open kategóriában magasabbra menni, mint 120m). Használható A1/A3 kategóriákban.

  • C1: Ebbe a minősítésbe A DJI Air 3, DJI Mavic 3 Classic, DJI Mavic 3 tartozik bele. Használható A1/A3-ban, technikailag 120m-nél magasabbra is repülhet (Speciális kategóriában), de Remote ID szükséges, amivel ezek a DJI drónok alapból rendelkeznek már. 

  • C2: Ide tartozik a DJI Mavic 3 Enterprise sorozat. Lakott területen belül A2-s jogosítvány szükséges, de gyárilag minősítve érkezik. Viszont nem mind érkezik C2-s minősítéssel, még most sem, ezeket és a régi gépeket nekünk kell minősíteni.

  • C3: Például a DJI Inspire 3, DJI Matrice 350 RTK. Csak A3-ban használhatók, lakott területen belül 150m-es védőtávolság szükséges, amit nem igazán lehet tartani lakott területen belül.

Drón típus Lakott terület feletti repülés Lakott területen kívüli repülés Minősítés Szükséges kompetencia Pilóta regisztráció Drón regisztráció
DJI Mavic Mini Open kategória A1 A1/A3 C0 Nem kötelező Kell Kell
DJI Mavic Mini SE Open kategória A1 A1/A3 C0 Nem kötelező Kell Kell
DJI Mini 2 Open kategória A1 A1/A3 C0 Nem kötelező Kell Kell
DJI Mini 2 SE Open kategória A1 A1/A3 C0 Nem kötelező Kell Kell
DJI Mini 3 Open kategória A1 A1/A3 C0 Nem kötelező Kell Kell
DJI Mini 3 Pro Open kategória A1 A1/A3 C0 Nem kötelező Kell Kell
DJI Mini 4 Pro Open kategória A1 A1/A3 C0 Nem kötelező Kell Kell
DJI Air 2 Speciális kategória vagy tilos A1/A3 Nincs A1/A3 Kell Kell
DJI Air 2S Open kategória A1 A1/A3 C1 A1/A3 Kell Kell
DJI Air 3 Open kategória A1 A1/A3 C1 A1/A3 Kell Kell
DJI Mavic 3 / Cine (régi) Open kategória A1 A1/A3 C1, nekünk kell minősíteni A1/A3 Kell Kell
DJI Mavic 3 Classic Open kategória A1 A1/A3 C1 gyárilag A1/A3 Kell Kell
DJI Mavic 3 Pro / Cine Open kategória A2 A1/A3 C2 A1/A3 és A2 Kell Kell
DJI Inspire 3 Speciális kategória vagy tilos A1/A3 C3 A1/A3 vagy Spec kategória Kell Kell
DJI M30 Series Open kategória A2 A1/A3 C2, nekünk kell minősíteni A1/A3 és A2 Kell Kell
DJI M300RTK Speciális kategória vagy tilos A1/A3 Nincs A1/A3 vagy Spec kategória Kell Kell
DJI M350RTK Speciális kategória vagy tilos A1/A3 C3 A1/A3 vagy Spec kategória Kell Kell
DJI Avata Speciális kategória vagy tilos A1/A3 Nincs A1/A3 vagy Spec kategória Kell Kell
DJI Avata 2 Open kategória A1 A1/A3 C1 A1/A3 vagy Spec kategória Kell Kel
DJI FPV Speciális kategória vagy tilos A1/A3 Nincs A1/A3 vagy Spec kategória Kell Kell
             
DJI Mavic 2 Series Speciális kategória vagy tilos A1/A3 Nincs A1/A3 vagy Spec kategória Kell Kell
DJI Phantom Series Speciális kategória vagy tilos A1/A3 Nincs A1/A3 vagy Spec kategória Kell Kell
DJI Matrice Series Speciális kategória vagy tilos A1/A3 Nincs A1/A3 vagy Spec kategória Kell Kell

Legacy: Azok a drónok tartoznak ebbe a kategóriában amik 2024 előtt kerültek forgalomba, 250g alatt A1 kategóriába tartoznak felette A3
C0: Ez egy drón kategória 0-250g-ig tart, kevesebb biztonsági kockázat és nem mehet magasabbra mint 120m (gyakorlatilag nem jogilag)
C1: Ez egy drón kategória, 251-900g.-ig tart, vannak feltételei, Remote ID, led villogás
C2: drón kategória 901-4000g-ig tart, vannak feltételei, Remote ID, led villogás

A szabályos repüléshez a következő lépésekre van szükséged:

1.) Drón jogosítvány, drónos vizsga megszerzése - Magyarországon a KTI oldalán történő regisztrációt követöen végig kell olvasni, és megtanulni a drónozás szabályait, adott esetben segíthet a felkészülésben az oktatásunk is (A2 - Vizsgafelkészítő kurzuscsomag - 180 napos hozzáférés). Ezt követően lehet vizsgázni is.

Azonban mivel mi magyarok is az EU tagállamai közé tartozunk, ezért más EU-s országban letett vizsgát is lehet itthon használni, el kell fogadják a hatóságok. Ezért például ajánljuk a www.dronespace.at oldalt is, ahol ingyenesen, és online levizsgázhatsz. Itt be is tudod majd fejezni az oktatást, és a vizsgát is. Tehát az itt kapott jogosítvány egész európában érvényes lesz, az úgynevezett open kategóriában.

2.) Kötelező biztosítás megkötése a drónra - Több biztosító termékét tudjuk ajánlani, ami nagyjából éves 20.000 Ft-ban határozza meg a biztosítás díját, amit a drón mellé vásárolt (ejtőernyővel) Parazero eszközzel lehet tovább csökkenteni.

Viszont a végleges biztosítások érvénybe lépéséhez szükség lesz a drónnak a regisztrálására is, ld. lentebb: UAS légijármű és annak üzembentartójának regisztrációja. 

3.) Érvényes légtérhasználati engedély - Az ügyintézés változatlanul hosszú ideig tart, de legalább díjmentes lett. Előre lefoglalt légtérünket aktiválni kell telefonon, az éppen aktuális ATS központban. Ez jelen állás szerint csak lakott területen belül elengedhetetlen lépés. Lakott területen kívül, tiltott zónán kívüli helyen, hobbi felhasználásra, 120 méterig elegendő a Mydronespace alkalmazását használni.
A https://mydronespace.hu/ alkalmazása már letölthető. Ebbe az alkalmazásba kötelező a regisztráció, és kötelező használni is, amit törvény ír elő: 

A magyar légtér pilóta nélküli légijárművel jogszerűen végrehajtott UAS-műveletre - ide nem értve a zárt térben az ingatlan tulajdonosának vagy használójának jóváhagyásával végrehajtott UAS-műveletet - a pilóta nélküli légijárművek használatát támogató, az aktuális légtér információkat és egyéb korlátozásokat tartalmazó honlap és mobilalkalmazás kormányrendeletben meghatározott használatával vehető igénybe. (Lt. 6. § (6) bekezdés) 

Viszont az Mydronespace alkalmazás használatához elengedhetetlen lesz a GoodID app használata is, ezzel az alkalmazással tudjuk igazolni személyazonosságunkat.

Ha a fenti lépésekkel megvagyunk, és mindennek eleget tettünk, akkor sem oszthatjuk meg az elkészített felvételeinket GDPR okokból (jeleneg). Ha a fotón nincs természetes személy vagy hozzájárulását tudtuk kérni az illetőnek a felvételhez és annak a közzétételéhez, akkor abban az esetben nyugodtan megosztható.

Mi lesz a régi drónokkal?

Nem tudjuk garantálni, de úgy gondoljuk, hogy üzleti érdekek miatt a DJI nem fogja támogatni a régebbi modelleket. Az Air 2S esetében azonban a DJI január végéig megoldást ígért, ami sajnos még nem történt meg. Ami nem fér bele az OPEN kategóriába vagy nincs minősítve, lakott területen belül Speciális kategóriában is repülhet, viszont ennek a költségei elég magasak.

Záró gondolatok:

A felelősségteljes drónhasználat alapja a szabályok és előírások betartása. Tájékozódj a legfrissebb jogszabályokról, és tartsd be a helyi előírásokat (külföldön a lokális szabályok szerint), hogy biztonságosan élvezhesd a drónrepülés adta lehetőségeket.

Ez a cikk átfogó útmutatást nyújt neked, a drónpilótáknak a legújabb szabályokról és előírásokról, segítve téged a biztonságos és szabályoknak megfelelő drónhasználatban.