Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál. Elfogadom
Menü

Tetőellenőrzési munkafolyamat a Mavic 3 Enterprise-al

Tetőellenőrzési munkafolyamat a Mavic 3 Enterprise-al

A drónok használata egyre népszerűbb a tetőellenőrzések terén, mivel sokkal hatékonyabb és biztonságosabb, mint a hagyományos módszerek. Az alábbiakban lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan végezhető el egy drónnal végzett tetőellenőrzés.

Az Egyesült Államokban a nagy kereskedelmi épületek számának növekedésével megnőtt az igény a tetők hatékony és biztonságos ellenőrzésére. Minden tető különböző, és eltérő ellenőrzési igények szükségesek hozzá. Az épületen belüli problémák, mint a szivárgások és lyukak jelentős költségeket okozhatnak, emellett pedig a nagy kereskedelmi épületeken HVAC-rendszerek és napelemek is telepíthetők, melyek állandó ellenőrzést igényelnek.

Az elmúlt évtizedben a drónok elterjedése megváltoztatta a tetők ellenőrzési módját. Az eszközöknek köszönhetően már nem szükséges létrákat állítani. Az egyszerű drónrepüléssel információkat lehet szerezni, melyeket könnyedén megoszthatunk az érdekeltekkel és döntéshozókkal.

Ebben a cikkben lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan történhet meg a drónokkal végzett hatékony és biztonságos tetőellenőrzés.

Adatgyűjtés

Az eszköz megértése

A tetőellenőrzéshez szükséges repülési terv megtervezése során figyelembe kell venni a tető méretét, formáját és a projekt hatókörét. Kis tető esetén az extra részleteket rövid idő alatt lehet rögzíteni, de a nagyobb tetők esetén hosszabb repülési időt kell tervezni. Az épület magassága is fontos tényező a repülési terv készítésekor, mivel segíti az épület magasságának meghatározását. A környezet megértése is kulcsfontosságú, és fontos figyelembe venni a szabályozás irányelveit az emberek felett történő repülésre vonatkozóan. A drón biztonságos használatához az O3 Enterprise Transmission, az Omnidirectional Obstacle Avoidance és az APAS 5.0 használatával szűk környezetben is biztonságosan lehet repülni. Ha az épület mellett parkoló található, a repülési terv során biztosítani kell, hogy a zöld repülési vonal ne essen túl messze az épület kerületén kívülre.

A küldetés céljának meghatározása

A tetőkön sokféle eszközt lehet használni, ezért fontos megérteni a projekt célját. Az eltérő célok eltérő adatforrásokat (pl. vizuális, termikus stb.) vagy eltérő pontossági/felbontási követelményeket igényelhetnek.

A tetőellenőrzések néhány fő felhasználási esete a következő: repedések/szivárgások felderítése, HVAC-ellenőrzések, napelemek ellenőrzése, kipufogógáz-ellenőrzések, mérési igények.

Azokban az esetekben, amikor a felhasználás hőérzékelőt igényel (pl. napelemek ellenőrzése, szivárgásérzékelés, HVAC-ellenőrzések stb.), a repülést gyakran közvetlenül napnyugta után kell elvégezni. Ez biztosítja, hogy a közvetlen napsugárzásból származó hőterhelés ne legyen, de a tető/napelemek még mindig melegek legyenek a nap folyamán. Nyilvánvaló, hogy a tetőn lévő repedések megtalálása a vizuális érzékelővel alkonyatkor szinte lehetetlen lenne, ezért néha ugyanazt a tetőt kétszer (napnyugta előtt és után) kell repülni.

A szivárgás észleléséhez érdemes NEM közvetlenül az eső után repülni. A legjobb, ha legalább 24 órát vár az eső után (akár egy héttel később), hogy megértsük a vízelvezetést/szivárgást. A hőelemzés is kihívást jelent, ha túl közel repülünk egy esőeseményhez, és a problémát állóvíz rejti.

Fontos az épület méretének felmérése is. Ne próbáljon meg egy tapasztalatlan pilóta első alkalommal 20 lábra repülni egy nagy kereskedelmi épület tetején. Ez nem csak túl sokáig tartana, de veszélyes is lehet. A Mavic 3 Enterprise 42 perces repülési idejével és az RTK modul csatlakoztatásával nagy küldetések is lehetségesek - csak megfelelően tervezzen.

A tetőfelülvizsgálat adatpontossági követelményei egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni. Gyakran a tető tetején lévő bázisállomással a célpontok mérése nehézségekbe ütközhet, de a Mavic 3 Enterprise és az RTK modul segítségével.

Az érzékelő beállításainak ellenőrzése

Az érzékelő beállításainak kiválasztásakor számos tényezőt figyelembe kell venni. Általában az automatikus beállítás elegendő a jó adatok gyűjtéséhez, de ha néhány iránymutatásra van szüksége, az alábbiakban találja ajánlásainkat a vizuális érzékelő beállításához:

 • 1/1000-es vagy annál nagyobb zársebesség nappali repülés közben. Éjszakai repüléskor a mozgás elmosódása jelentős tényező lesz, ezért próbálja meg a zársebességet olyan gyorsan beállítani, amilyen gyorsan csak tudja, miközben még mindig tisztán látja a tetőt.
 • Használja az ISO-t a záridő kiegyensúlyozására. Nappal a legjobb, ha az ISO-t Auto állásban tartja, de az éjszakai repülések során használhatja a kép "világosabbá tételére", ha gyorsabb záridőt kell használnia. 
 • Képformátum: JPG
 • Képarány 4:3
 • Mechanikus zár: ON
 • Rögzítendő érzékelők (ha hőkamerás rögzítés): ALL

Ha hőmérséklet-mérést végzel, ajánlott a kamera színpalettáját IronRed-re állítani, mivel így a hőmérsékletek közötti különbségek színesen jelennek meg a képen.

Azt is javasoljuk, hogy az elején szánjon időt egy gyors repülésre a tető felett. Ez segíthet megtalálni a legjobb kamera beállításokat a repülés előtt. Egy tető sokkal fényesebb lehet, mint amire számít, és ha az első útpont felett manuálisan rögzíti a kamera beállításait, gyakran a képek "túlexponáltak" lehetnek.

A repülés megtervezése

A tető vizsgálatának legelterjedtebb módszere, hogy elegendő, egymást átfedő fényképet gyűjt össze ahhoz, hogy nagy felbontású térképet és 3D modellt készítsen a tetőről. Ezt a DJI Pilot 2 alkalmazással lehet elvégezni, ha a Mavic 3 Enterprise Series drónt használja. 

A küldetés tervezésénél a legjobb módszer a Mapping Mission (Térképező küldetés) opció kiválasztása. Íme egy útmutató, amely segít a Mapping Missions (Térképezési küldetések) megkezdésében.

És itt van néhány beállítás, amelyet kifejezetten tetőellenőrzésre ajánlunk:

 • Használd az alapértelmezett átfedési beállításokat: 70%-os előlapos és 80%-os oldalas átfedés. Ezeknek elegendőnek kell lenniük ahhoz, hogy jó minőségű 3D modellt készíts a vizuális érzékelő segítségével.

 • Ha hőtérképezésre van szükséged, akkor ajánljuk a 80%-os oldalas és előlapos átfedést.

 • A repülési magasságnak a felszállási ponthoz képesti célfelület magasságát és a repülési útvonal magasságát kell figyelembe venni. Az optimális repülési magasság lakóépületeknél 25-50 láb a tető felett. Nagyobb kereskedelmi épületeknél ez a felbontás nem biztos, hogy elérhető, így a tető felett 50-100 láb magasságban történő repülés is elegendő lehet. A repülés magasságát az épület magasságától függően kell beállítani. Például, ha egy lakóépület tetejének magassága 25 láb, akkor a célfelületet 25 lábra, a küldetés magasságát pedig 50-75 lábra állítsd be. Ha egy 50 láb magas kereskedelmi épületet ellenőrzöl, akkor a célfelület felszállási magasságát 50 lábra, a repülési útvonal magasságát pedig 100-150 lábra állítsd be.

 • Ha a drón a földről indult, akkor a megfelelő átfedési beállításokat is elérheted a Célfelület a Felszállási Ponttól csúszkával. A Mavic 3 Enterprise 4/3"-os érzékelőjével nagyon részletes felvételeket készíthetsz nagy dinamikatartományban.

 • Ha a cél a 3D rekonstrukció, akkor a Mavic 3 Enterprise sorozat Smart Oblique funkciója lehetővé teszi a gimbal irányítását repülés közben, ami automata ferde felvételek készítésével segít a NADIR helyett.

FIGYELEM: Ha tetőn végzett napelemes vizsgálat a hőtechnikával a cél, akkor a Smart Oblique funkció NEM AJÁNLOTT a pontos hőmérsékletmérés érdekében.

 • A repülési irány és sebesség is fontosak. A Mavic 3 Enterprise sorozat egy 4/3" mechanikus zárral rendelkezik, ami lehetővé teszi a gyors rögzítést a kép pontosságának megőrzése és a kép torzulásának minimalizálása mellett. A 0,7 másodperces rögzítési idő lehetővé teszi, hogy a drón sokkal gyorsabban felmérjen, mint a korábbi verziók. A repülési sebesség nem olyan fontos a Mavic 3 Enterprise esetében, de ha a cél a hőellenőrzés az M3T-vel, akkor érdemes a csúcssebességet 10 mph (~4,4 m/s) alá korlátozni a kép elmosódásának minimalizálása és a hőérzékelő hibás képleolvasásának elkerülése érdekében.
 • A repülési irány megtervezésekor és a csak vizuális képek rögzítésekor ajánlott a leghatékonyabb irányban repülni. A tetőn lévő termikus napelemek vizsgálatához a legjobb eredmények elérése érdekében ajánlott a panelekkel párhuzamosan repülni, és az adatok feldolgozása során figyelembe venni ezt a tényezőt.

 

Az adatok rögzítése

Ha az épületet megértette, meghatározta a projekt célját és előkészítette a térképezési feladatot, akkor készen kell állnia a helyszín rögzítésére.

Fontos, hogy mindig ellenőrizze, hogy a drónjával meg tudja tartani a vizuális látóvonalat, mivel az épületek tetejének megörökítésekor nehézségek merülhetnek fel. Kövesse figyelemmel a drón repülési tervét és a kamera FPV-jét, hogy biztos lehessen abban, hogy nem emberek felett repül. Amikor a küldetés befejeződött, a drón vagy hazatér, vagy leereszkedik és várakozik (a küldetés befejezésének beállításaitól függően).

Kézi ellenőrzés

Az automatikus küldetés végeztével (opcionálisan) további adatokat is rögzíthet a helyszínről. A kézi rögzítési képernyő számos olyan funkcióval van ellátva, amelyek segítségével a kézi ellenőrzésből a lehető legtöbbet hozhatja ki. Mind a Mavic 3 Enterprise, mind pedig a Mavic 3 Thermal drón 56x-os hibrid telezoom érzékelőt használ, és a jobb oldali görgetőkerékkel állítható az érzékelő zoomszintje.

Miután sikeresen rögzítette a helyszínt, további adatokat is begyűjthet a kézi vizsgálat során a Mavic 3T segítségével. Az egyedülálló DJI Side by Side nézet lehetővé teszi, hogy egymás mellett láthassa a zoom- és hőkamerát a célpont jobb megértése érdekében. A Link Zoom funkció használatát is javasoljuk, ha a zoom érzékelőt használja az M3T-vel, hogy mindkét érzékelőt ugyanazon a zoomszinten tartsa.

Adatok feldolgozása

Termikus és vizuális adatkészletek

Az adatok feldolgozása során kiváló minőségű 2D ortomozaikokat és 3D modelleket lehet előállítani a DJI Terra alkalmazás segítségével. Az egyszerű folyamat és a nagyszerű adatkészletek érdekében érdemes megnézni a videót, amely részletesen bemutatja az adatok feldolgozási lépéseit a DJI Terra programban.

 

Az adatok feldolgozásának gyors lépései a DJI Terra segítségével a következők:

 • Az első lépés a DJI Terra alkalmazásban való fénykép/mappa importálása.
 • Ha vizuális és termikus adatokat is tartalmaz, akkor javasoljuk, hogy az adatokat külön-külön dolgozd fel.
 • A kívánt kimeneti típusokat (2D térkép, 3D modell) és fájlkiterjesztéseket (Tiff, Obj stb.) válaszd ki, és határozd meg a koordinátarendszert, ha NTRIP szolgáltatást használsz.
 • Futtasd az aerotriangulációt, és opcionálisan megváltoztathatod a rekonstrukció határát ezen a ponton, hogy felgyorsítsa a feldolgozási időt és a kimeneti adatméretek méretét, ha csak a foltozandó eszközre összpontosítasz.
 • Választható lépésként importálhatod a Ground Control Point adatokat, és kiválaszthatod a megfelelő EPSG kódot a régióhoz.
 • A 2D térkép és a 3D modell rekonstrukciós lépései futtathatók.

Felhívjuk figyelmed, hogy a DJI Terra nem garantálja a radiometrikusan összeillesztett kimenetet, csak a nyers képeket.

Ha elkészült, megtekintheted a pontossági jelentést a térkép pontosságának megértéséhez. Az adataid most már megtekinthetők és exportálhatók.

Javasoljuk, hogy próbáld ki a Terrát a DJI Terra weboldal alján elérhető 1 hónapos próbaverzióval.

Az adatok megjelenítése

A DJI Terra olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek megkönnyítik az adatok megtekintését és elemzését. A repedések és szivárgások mérésére megjegyzési eszközök állnak rendelkezésre, és az egér segítségével navigálhatunk a 3D modellben. Ha hosszabb ideig szeretnénk megjeleníteni a modellt, a DJI Terra eszközt kínál, amellyel a 3D modell korlátlan ideig keringhet.

A tetőellenőrzések tipikus kimeneti eredményei között gyakran találunk szivárgásokat, repedéseket és egyéb termikus szabálytalanságokat, amelyek elemzésekor általában 2D ortomozaikokat használunk a 3D modell helyett. Bár a 3D modell segít perspektívát adni a helyszínnek, az elemző eszközök általában a nyers képeket elemzik. Ha az ügyfél adatkészletet kér, több kimeneti formátum közül választhat, amelyek mindegyike georeferenciával rendelkezik, és importálható harmadik féltől származó elemző eszközökbe.

A DJI Terra rendelkezik egy hőelemző eszközzel is, amely lehetővé teszi a nyers képek és feldolgozott adatkészletek elemzését a hőmérséklet mérésének teljes megértése érdekében. Ezenkívül, Eric Olsen által nyilvánosan elérhető eszköz áll rendelkezésre, amely segít az RJPG formátumú hőadatok konvertálásában, hogy azok importálhatóak legyenek a Flir hőelemző eszközeibe.

További kérdések esetén keress minket bizalommal:


Forrás: DJI Enterprise Insights

Keresés