Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Elfogadom
Menü

Tetőellenőrzési munkafolyamat a Mavic 3 Enterprise-al

Tetőellenőrzési munkafolyamat a Mavic 3 Enterprise-al

A drónok használata a tetőellenőrzések terén egyre elterjedtebb

A tetőszerkezetek rendszeres ellenőrzése az épületek biztonságának fenntartása érdekében kiemelten fontos. A hagyományos módszerekkel végzett ellenőrzések azonban időigényesek, költségesek és veszélyesek lehetnek az emberek számára. Az ilyen típusú munkák során azonban a drónok használata egyre inkább elterjedt, hiszen ezek sokkal hatékonyabbak és biztonságosabbak, mint a hagyományos megoldások.

A drónok használatának előnyei a tetőellenőrzések során.

A drónokkal végzett tetőellenőrzések jelentős előnyökkel járnak. A drónokkal ugyanis könnyedén és biztonságosan megközelíthetők a tetőszerkezetek, így nincs szükség a dolgozók veszélyeztetésére. Ezzel jelentősen csökkenthető a munkavégzés során bekövetkező balesetek száma.

A drónokkal végzett ellenőrzések a hagyományos módszerekhez képest sokkal hatékonyabbak, pontosabbak és gyorsabbak is. A drónok ugyanis nagyon pontosan és részletesen képesek rögzíteni a tetőszerkezet állapotát, így a szakemberek azonnal meg tudják állapítani a problémákat és azonnal intézkedni tudnak.

Adatgyűjtés

Az eszköz megértése

Ahhoz, hogy egy drónnal végzett tetőellenőrzés sikeres legyen, meg el kell készíteni a repülési tervet, figyelembe véve a tető méretét, formáját, valamint a projekt hatókörét. Ha a tető felülete kicsi, akkor a művelet hamar elvégezhető, de nagyobb tetőknél hosszabb repülési idővel kell számolni. Az épület magassága is fontos tényező a repülési terv készítésekor, mivel ettől függ a repülés magasságának meghatározása.

(Biztonságtechnika) A környezet megértése is kulcsfontosságú, és fontos figyelembe venni a szabályozás irányelveit az emberek felett történő repülésre vonatkozóan.

A drón biztonságos használatához az O3 Enterprise Transmission, az Omnidirectional Obstacle Avoidance és az APAS 5.0 használata ajánlott szűk környezetben is. Ha az épület mellett parkoló található, a repülési terv során biztosítani kell, hogy a zöld repülési vonal ne essen túl messze az épület kerületén kívülre, és ne zavarja a parkoló használatát.

A küldetés céljának meghatározása

A tetőkön számos eszközt lehet alkalmazni, és fontos megérteni a projekt célját annak érdekében, hogy megfelelő adatforrásokat és pontossági követelményeket válasszunk. A tetőellenőrzés főbb felhasználási esetei közé tartozik a repedések/szivárgások felderítése, HVAC-ellenőrzések, napelemek ellenőrzése, kipufogógáz-ellenőrzések és mérési igények kielégítése.

Ha a felhasználás hőérzékelőt igényel, például a napelemek ellenőrzése, szivárgásérzékelés, HVAC-ellenőrzések stb., akkor a repülést gyakran közvetlenül napnyugta után kell elvégezni annak érdekében, hogy minimalizáljuk a közvetlen napsugárzásból származó hőterhelést, de a tető/napelemek még mindig melegek legyenek. Ezzel szemben RGB szenzorral repedések megtalálása alkonyatkor szinte lehetetlen lenne, ezért néha ugyanazt a tetőt kétszer kell repülni (napnyugta előtt és után).

A szivárgás észleléséhez nem érdemes közvetlenül az eső után repülni. A legjobb, ha legalább 24 órát várunk az eső után (akár egy héttel később), hogy fel tudjuk mérni a vízelvezetést/szivárgást. Ha túl közel repülünk egy esőeseményhez, és az állóvíz elrejti a problémát, a hőelemzés is kihívást jelenthet.

Az épület mérete szintén fontos tényező. Nem érdemes egy tapasztalatlan pilóta számára az első alkalommal 6 méterre repülni egy nagy kereskedelmi épület tetején, mivel ez nem csak túl sokáig tartana, hanem veszélyes is lehet. A Mavic 3 Enterprise 42 perces repülési idejével és az RTK modul csatlakoztatásával nagyobb küldetések is megvalósíthatók, de fontos a megfelelő tervezés.

A tetőfelülvizsgálat adatpontossági követelményei szintén fontos szempont.

Az érzékelő beállításainak ellenőrzése

Általában az automatikus beállítás elegendő, de ha segítségre van szükséged, az alábbiakban találsz néhány ajánlást:

 • Nappali repülés során válassz legalább 1/1000 zársebességet. Ezzel elkerülheted a mozgás elmosódását a képen. Éjszakai repüléskor azonban számolnod kell a mozgás elmosódásának lehetőségével. Ennek ellenére próbáld meg a zársebességet minél gyorsabban beállítani, hogy tisztább képet kapj.
 • Az ISO beállítása segíthet kiegyensúlyozni a záridőt. Nappal általában a legjobb az Auto ISO beállítása, de éjszakai repüléskor használhatod a "világosabbá tétel" funkciót, ha gyorsabb záridőt akarsz használni.
 • A képek formátuma legyen JPG, a képarány 4:3, és a mechanikus zár legyen bekapcsolva. Ha hőkamerás rögzítést használsz, minden érzékelőt rögzíts.

A megfelelő beállítások használatával éles és tiszta képeket készíthetsz.

Ha hőmérséklet-mérést végzel, ajánlott a kamera színpalettáját IronRed-re állítani, mivel így a hőmérsékletek közötti különbségek színesen jelennek meg a képen.

Ha tetőfotózásra készülsz, érdemes fontolóra venni, hogy egy rövid repülést tartasz a tető fölött, mielőtt elkezded fotózni. Ennek segítségével könnyebben megtalálhatod a legmegfelelőbb kamera beállításokat a repülés előtt. Fontos ugyanis tudni, hogy a tetőkről visszaverődő fény sokkal több lehet, mint ahogy azt előre gondolnánk, és ha az első útvonalpont fölött manuálisan rögzítjük a kamera beállításait, a képek túl expozíciósak lehetnek. Ezért érdemes előzetesen a legjobb beállításokat keresni, hogy megfelelően és precízen tudjuk dokumentálni a tetők állapotát és jellemzőit.

A repülés megtervezése

A tetővizsgálat során a legelterjedtebb módszer, hogy megfelelő számú, egymást átfedő fényképet készítünk a tetőről, amelyekből nagy felbontású térképet és 3D modellt készíthetünk. Ehhez a DJI Pilot 2 alkalmazás használható, amennyiben a Mavic 3 Enterprise Series drónnal dolgozunk. A küldetés tervezéséhez a legmegfelelőbb módszer a Mapping Mission (Térképező küldetés) opció kiválasztása. A következő útmutató segítséget nyújt a Mapping Mission (Térképező küldetés) megkezdéséhez, amely pontos eredményeket biztosít a tető állapotával kapcsolatban.

 • Az optimális 3D modell készítéshez ajánljuk az alapértelmezett átfedési beállításokat, amelyek 70%-os előlapos és 80%-os oldalas átfedést tartalmaznak. Ezeknek elegendőnek kell lenniük ahhoz, hogy jó minőségű 3D modellt készíts RGB szenzorral.
 • Ha azonban hőtérképezésre van szükséged, akkor a 80%-os oldalas és előlapos átfedést javasoljuk.
 • A repülési magasság meghatározásához figyelembe kell venni a felszállási ponthoz képest a célfelület magasságát. Az optimális repülési magasság lakóépületeknél 8-15 méterrel a tető felett. Nagyobb kereskedelmi épületeknél azonban ez a felbontás nem mindig elérhető megoldható, így a tető felett 15-30 méteres magasságban történő repülés is elegendő lehet. Például, ha egy lakóépület tetejének átlagos magassága 8 méter, akkor a célfelületet 8 méter, a küldetés magasságát pedig 15-25 méterre állítsd be. Ha egy 15 méter magas kereskedelmi épületet ellenőrzöl, akkor a célfelület felszállási magasságát 15 méterre, a repülési útvonal magasságát pedig 30-45 méterre állítsd be. 

 • ·        Ha a cél a 3D rekonstrukció, akkor a Mavic 3 Enterprise sorozat Smart Oblique funkciója lehetővé teszi a gimbal irányítását repülés közben, ami automata ferde felvételek készítésével segít a NADIR helyett.

FIGYELEM: Napelemek hőkamerás vizsgálata a cél, akkor a Smart Oblique funkció NEM AJÁNLOTT a pontos hőmérsékletmérés érdekében.

 • A repülési irány és sebesség is fontos a Mavic 3 Enterprise sorozat egy 4/3" mechanikus zárral rendelkezik, ami lehetővé teszi a gyors rögzítést a kép pontosságának megőrzése és a kép torzulásának minimalizálása mellett. A 0,7 másodperces rögzítési idő lehetővé teszi, hogy a drón sokkal gyorsabban felmérjen, mint a korábbi verziók. Ha a cél a hőellenőrzés az M3T-vel, akkor érdemes a csúcssebességet 10 mph (~4,4 m/s) alá korlátozni a kép elmosódásának minimalizálása és a hőérzékelő hibás képleolvasásának elkerülése érdekében.

 • A repülési irány megtervezésekor csak az RGB szenzorral rögzített képek készítésénél ajánlott a leghatékonyabb irányban repülni, mivel tetőn lévő termikus napelemek vizsgálatához a legjobb eredmények elérése érdekében a panelekkel párhuzamos repülés a célszerű.

Az adatok rögzítése

Ha az épületet már megismerte, a projekt célját meghatározta és előkészítette a térképezési feladatot, akkor már készen kell állnia a helyszín rögzítésére.

Fontos, hogy mindig ellenőrizd, hogy a drónoddal meg tudod-e tartani a vizuális látóvonalat, mivel az épületek tetejének felmérésekor nehézségek merülhetnek fel. Kövesd figyelemmel a drón repülési tervét és a kamera élőképét, hogy biztos lehess abban, hogy nem emberek felett repülsz. Amikor a küldetés befejeződött, a drón vagy hazatér, vagy leereszkedik és várakozik (a küldetés befejezésének beállításaitól függően).

Kézi ellenőrzés

Az automatikus küldetés végeztével (opcionálisan) további adatokat is rögzíthet a helyszínről. A kézi rögzítési képernyő számos olyan funkcióval van ellátva, amelyek segítségével a kézi ellenőrzésből a lehető legtöbbet hozhatja ki. Mind a Mavic 3 Enterprise, mind pedig a Mavic 3T drón 56x-os hibrid telezoom érzékelőt használ, és a jobb oldali görgetőkerékkel állítható az érzékelő zoomszintje.

Miután sikeresen rögzítette a helyszínt, további adatokat is begyűjthet a kézi vizsgálat során a Mavic 3T segítségével. Az egyedülálló DJI Side by Side nézet lehetővé teszi, hogy egymás mellett láthassa a zoom- és hőkamerát a célpont jobb megértése érdekében. A Link Zoom funkció használatát is javasoljuk, ha a zoom érzékelőt használja az M3T-vel, hogy mindkét érzékelőt ugyanazon a zoomszinten tartsa.

Adatok feldolgozása

Termikus és vizuális adatkészletek

Az adatok feldolgozása során kiváló minőségű 2D ortomozaikokat és 3D modelleket lehet előállítani a DJI Terra alkalmazás segítségével. Az egyszerű folyamat és a nagyszerű adatkészletek érdekében érdemes megnézni a videót, amely részletesen bemutatja az adatok feldolgozási lépéseit a DJI Terra programban.

 

Az adatok feldolgozásának gyors lépései a DJI Terra segítségével a következők:

 • Az első lépés a DJI Terra alkalmazásban való fénykép/mappa importálása.
 • Ha RGB és termikus adatokat is tartalmaz, akkor javasoljuk, hogy az adatokat külön-külön dolgozd fel.
 • A kívánt kimeneti típusokat (2D térkép, 3D modell) és fájlkiterjesztéseket (Tiff, Obj stb.) válaszd ki, és határozd meg a koordinátarendszert, ha NTRIP szolgáltatást használsz.
 • Futtasd az aerotriangulációt, és opcionálisan megváltoztathatod a rekonstrukció határát ezen a ponton, hogy felgyorsítsa a feldolgozási időt és a kimeneti adatméretek méretét, ha csak a foltozandó eszközre összpontosítasz.
 • Választható lépésként importálhatod a Ground Control Point adatokat, és kiválaszthatod a megfelelő EPSG kódot a régióhoz.
 • A 2D térkép és a 3D modell rekonstrukciós lépései futtathatók.

Felhívjuk figyelmed, hogy a DJI Terra nem garantálja a radiometrikusan összeillesztett kimenetet, csak a nyers képeket.

Ha elkészült, megtekintheted a pontossági jelentést a térkép pontosságának megértéséhez. Az adataid most már megtekinthetők és exportálhatók.

Javasoljuk, hogy próbáld ki a Terrát a DJI Terra weboldal alján elérhető 1 hónapos próbaverzióval.

Az adatok megjelenítése

A DJI Terra olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek megkönnyítik az adatok megtekintését és elemzését. A repedések és szivárgások mérésére megjegyzési eszközök állnak rendelkezésre, és az egér segítségével navigálhatunk a 3D modellben. Ha hosszabb ideig szeretnénk megjeleníteni a modellt, a DJI Terra eszközt kínál, amellyel a 3D modell korlátlan ideig keringhet.

A tetőellenőrzések tipikus kimeneti eredményei között gyakran találunk szivárgásokat, repedéseket és egyéb termikus szabálytalanságokat, amelyek elemzésekor általában 2D ortomozaikokat használunk a 3D modell helyett. Bár a 3D modell segít perspektívát adni a helyszínnek, az elemző eszközök általában a nyers képeket elemzik. Ha az ügyfél adatkészletet kér, több kimeneti formátum közül választhat, amelyek mindegyike georeferenciával rendelkezik, és importálható harmadik féltől származó elemző eszközökbe.

A DJI Terra rendelkezik egy hőelemző eszközzel is, amely lehetővé teszi a nyers képek és feldolgozott adatkészletek elemzését a hőmérséklet mérésének teljes megértése érdekében. Ezenkívül, Eric Olsen által nyilvánosan elérhető eszköz áll rendelkezésre, amely segít az RJPG formátumú hőadatok konvertálásában, hogy azok importálhatóak legyenek a Flir hőelemző eszközeibe.

További kérdések esetén keress minket bizalommal:


Forrás: DJI Enterprise Insights

Keresés