Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Elfogadom
Menü

A DJI Mini 3 drónja olcsóbb, bizonyos dolgokban viszont kevesebbet tud, mint a Pro modell!

A DJI Mini 3 drónja olcsóbb, bizonyos dolgokban viszont kevesebbet tud, mint a Pro modell! Azt gondolnánk, hogy miután 2022-ben rengeteg terméket dobott piacra, a DJI befejezte az évet. Ez azonban nem egészen így van, hiszen most jelentette be a fogyasztói piacot célzó DJI Mini 3 drónt. Ez a Mini 3 Pro lecsupaszított változata, nincs előre- vagy hátrafelé irányuló akadályérzékelés, nincs ActiveTrack, és a videófelvétel 4K 30p-re korlátozódik. Ezek a kompromisszumok az árban is tükröződnek.

A DJI úgy véli, hogy a Mini 3 Pro ideális az kezdő felhasználók számára, olyan helyzetekben, mint "külvárosi kirándulások, nyaralások és városi felvételek/felfedezések a családdal és a barátokkal". Ilyen értelemben nézve a Mini 3 inkább a DJI Mini 2 utódja, mint egy Mini 3 Pro-lite változata. Ez azt jelenti, hogy szinte teljesen megegyezik a Mini 3 Pro-val, eltekintve attól, hogy az elülső érzékelőket eltávolították és rácsokkal helyettesítették, ahol a Pro-nál a érzékelők helyezkednének el.

A Mini 3 súlya kevesebb, mint 249 gramm, így sok országban nem igényel külön engedélyt a repüléshez.

Ugyanazzal az 1/1,3 típusú (9,6 x 7,2 mm) f/1,7-es érzékelővel rendelkezik, mint a Mini 3 Pro, így 4K HDR-ben videózhatsz és 12 megapixeles fotókat készíthetsz. A videó felbontása azonban 4K 30p-re korlátozódik, a drágább Pro modell 4K 60p-je helyett. Emellett "valódi függőleges" videó- és fotófelvételt is kínál, a kamera 90 fokban megfordítható, így kiváló minőségű közösségi médiatartalmak készíthetők. 

A DJI biztosította, hogy a 2.7K és a full HD felvételek maximum 60fps sebességgel készüljenek, tehát nincs 120fps, mint a Mini 3 Pro-nál. HDR felvételeket akár 30fps sebességgel is készíthetsz, és a viszonylag kis méretű érzékelővel rendelkező kamera kettős natív ISO-val rendelkezik a gyenge fényviszonyok kompenzálására. 

Az intelligens akkumulátorok hosszú repülési időt biztosítanak, a normál akkumulátorral akár 38 percet, a nagyobb kapacitású akkumulátorral pedig 51 percet (ez utóbbiak csak Észak-Amerikában kaphatók, viszont Európában és más régiókban nem). Ezek az idők ideális körülmények között értendők; valószínűbb, hogy 30-32 perc körül lesz a valós használati idejük. Mégis, ez az idő kiváló ebben a kategóriában, és egyfajta biztonságérzetet nyújt a kezdőknek, akik esetleg kicsit túl messzire engedik repülni a drónt. A kis méret ellenére "kiemelkedő teljesítménye" van, ami segít kezelni az erős szelet is.

A Mini 3 Pro-hoz hasonlóan a Mini 3-at is megkaphatod a DJI RC-vezérlőjével együtt. Ez a lehetőség megéri, mert sokkal kényelmesebb, mintha egy okostelefont használnánk a hagyományos RC-N1 vezérlővel. Hasonló elrendezéssel rendelkezik, mint a DJI többi vezérlője, kiegészítve a fotó- és videógombokkal, amelyek automatikusan váltanak az adott üzemmódok között. Az RC-vezérlő joystickjai az utazáshoz könnyen a vezérlő alsó részébre elpakolhatók, és bár a képernyő erős fényerejű, direkt napfényben kicsit kevésbé fényes. Egyébként éles és tiszta képet ad vissza.

A Mini 3 rendelkezik egy kulcsfontosságú funkcióval a közösségi média felhasználók számára, nevezetesen a DJI QuickShots funkciójával. Ez lehetővé teszi, hogy rövid videókat készíts anélkül, hogy különöseb tapasztalatod lenne a manőverek végrehajtásában, mivel a drón elvégzi az összes munkát. Ezek közül néhány a "Dronie" (szorosan a témáról indul, majd felfelé és elrepül, hogy felfedje a hátteret) és a "Circle", ahol a kamera a téma körül mozog. 

Ugyanakkor hiányzik belőle a Mini 3 Pro számos AI funkciója, mint például az ActiveTrack (a téma követése), a Timelapse és a Mastershots. Az a tény, hogy a QuickShots segítségével tudja követni a témát, arra utal, hogy drón képes az ActiveTrack funkcióra, de lehet, hogy a funkció egyszerűen le van tiltva.

A Mini 3 egyéb intelligens funkciókkal is rendelkezik, amelyek segítik a kezdőket. Ezek közé tartozik az automatikus felszállás, a hazatérés (RTH), beleértve az intelligens RTH-t, amely utasítja a drónt, hogy térjen vissza a kiindulási pontra, hogyha az akkumulátor alacsony vagy a jel elveszik. 

Ezzel elérkeztünk a drónnal kapcsolatos egyik nagy problémához. A stabil lebegés érdekében rendelkezik lefelé néző látórendszerrel és infravörös érzékelővel, ami nagy segítség a kezdő felhasználók számára. Hiányoznak azonban az elülső és hátsó akadályérzékelők. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó könnyebben repülhet vele egyenesen egy fának vagy épületnek, és mivel nem rendelkezik a DJI Avata-szerű propellervédelemmel, a végén akár egy törött drónnal is végezheted. Még ha óvatos is vagy, az RTH funkció használata is kockázatos lehet, mivel a drón automatikusan belerepülhet egy tárgyba, amikor megpróbál hazanavigálni. Arra is ügyelned kell, hogy a terület akadálymentes legyen, amikor Dronie vagy más Quickshots manővert hajtasz végre a Mini 3-al. 

Összességébeb ugyanolyan stabilnak és könnyen repülhetőnek találtuk, mint a Mini 3 Pro-t. A felvételek minősége élesnek és tisztának tűnik, pontos színekkel. Nem igazán hiányoljuk a 4K 60p-t, mivel ezt az üzemmódot amúgy sem használjuk gyakran.

Az akadályérzékelők hiányát azonban határozottan észleljük. Nem mertünk túl messzire elkalandozni a kiindulási ponttól, mivel a jel elvesztése katasztrofális lehet, mivel Európában jelentősen korlátozzák az átviteli távolságot. Az érzékelők hiánya azt is korlátozza, hogy milyen felvételeket lehet vele készíteni, mivel vakmerőség lenne túl közel vinni egy egy akadályhoz vagy szűk helyeken átrepülni vele. 

Végül a Mini 3 árazása. Ha még nincs DJI drónod, akkor 260.900 Ft-ot kell fizetned az RC-N1 vezérlővel együtt, míg a Mini 3 Pro jelenleg 371.900 forintba kerül.

Ha csak szórakozni szeretnél, esetleg kezdő vagy, és csak egy akkumulátorra, drónra és vezérlőre van szükséged, az a 260.900 Ft sokak számára ideális lehet. Ha pedig egy komolyabb készletet szeretnél több akkumulátorral és esetleg RC-vezérlővel, akkor már érdemes többet költeni a Pro-ra. 

Úgy látszik, hogy a Mini 3 könnyen reptethető drón, amely jobb videót készít, mint bármi más ebben az árkategóriában - csak tartsd távol az akadályoktól.

Keresés