Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Elfogadom
Menü

Légi felmérés a leghatékonyabb eszköztárral

Légi felmérés a leghatékonyabb eszköztárral

Számos új termékkel bővült a kínálatunk az elmúlt időben, melyek egymással kombinálva hatékony eszköztárat adnak a légi felméréssel foglalkozó szakemberek kezébe.

Tudd meg, hogyan segíthetik drónmegoldásaink a munkádat! | ShareUAV | DJI Modify | DJI M350 RTK | DroneRTK.hu |

A légi fotogrammetria…

…a térképezés és a földmérés egyik legmodernebb technikája, amely drónok és légi járművek által rögzített fotók alapján 3D-s modelleket és térképeket hoz létre. Ezt a technológiát széles körben alkalmazzák várostervezésben, mezőgazdaságban, építkezésen és katasztrófa-elhárításban is. Általánosságban a légi fotogrammetria során nagy felbontású kamerákat és speciális szoftvereket használnak a pontos és részletes adatgyűjtéshez.

A fotogrammetria és a térinformatika (GIS - Geographic Information System) két különböző, de egymást kiegészítő tudományág, amelyek a földrajzi adatok gyűjtésére, feldolgozására és elemzésére szolgálnak. Míg a fotogrammetria adatokat szolgáltat a GIS rendszerek számára, addig a GIS rendszerek ezeket az adatokat használják fel az elemzésekhez és a döntéshozatali folyamatokhoz. Mindkettő fontos szerepet játszik a térképezés, tervezés és döntéshozatali folyamatokban, de különböző módszertanokat és célkitűzéseket követnek.

Az alábbiakban bemutatjuk, mely eszközeink tudnak együttesen és hatékonyan hozzájárulni a légi térképezési feladatokhoz.

ShareUAV: nagyfelbontású speciális kiegészítőkamerák légi térképezéshez

Magyarországon kizárólagos forgalmazói vagyunk a ShareUAV különleges térképező kameráinak is, melyeket DJI Matrice sorozatú drónokhoz és más multi-rotor vagy merevszárnyú gépekhez fejlesztett ki a gyártó.

A ShareUAV kamerák használatának hatékonysága abban rejlik, hogy ezek az eszközök kifejezetten a légi felmérések és térképezési feladatok specifikus követelményeire lettek tervezve. Többek között azokat a kihívásokat kezelik, amelyek a korábbi eszközökkel nehezen, vagy csak kevésbé hatékonyan voltak megoldhatóak, mint például a nagy pontosságú helymeghatározás, az adatgyűjtés sebessége és a munkafolyamatok integrációja.

A 10 különfajta kiegészítő között találunk 5 lencsés oblique kamerákat és single-lens kamerákat, gimballal felszerelve vagy anélkül - így nem kell kompromisszumot kötnünk felvételkészítéskor sem hatékonyság, sem precizitás terén.

A különböző Share kamerák 25 és 305 megapixel közötti felbontást nyújtanak, és stabil képalkotásra képesek még 15m/s sebességű repülés közben is. Felmérési igényeinkhez igazodva választhatunk APS-C, full-frame és középformátumú szenzorral felszerelt ShareUAV payloadok közül.

A ShareUAV által fejlesztett kulcsfontosságú technológiák, mint a mikroszekundum-szintű TimeSync 2.0 szinkronizáció, az IMU (Inerciális Mérési Egység) navigációs technika, és az RTK (Real-Time Kinematic) valós idejű differenciális adatalgoritmus, jelentősen javítják a felvételek pontosságát és az adatfeldolgozás hatékonyságát. Ezek a technológiák lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy gyorsabban és pontosabban végezzék el a szükséges méréseket, növelve ezzel a projektek általános hatékonyságát és csökkentve a költségeket.

  • Mikroszekundum-szintű TimeSync 2.0 szinkronizáció biztosítja, hogy a kamera és a drón órajele tökéletesen szinkronban legyen, ami javítja a fotók geolokációs pontosságát.
  • IMU navigációs technika segítségével a kamera pontosan nyomon követheti a drón mozgását, szögét és irányát, ami lehetővé teszi a képek pontos orientálását és pozícionálását.
  • RTK valós idejű differenciális adatalgoritmus a legpontosabb helymeghatározást biztosítja, csökkentve az esetleges helymeghatározási hibákat, ami nélkülözhetetlen a precíz térképezés és 3D modellezés során.

 

Szoftverek képfeldolgozáshoz és modellalkotáshoz


A legismertebb légi fotogrammetriai és térképezési szoftverek között különös figyelmet érdemel kettő a DJI-tól: a DJI Terra és a DJI Modify. Ezek a szoftverek kifejezetten a DJI drónokkal rögzített adatok feldolgozására és a légi felmérések hatékonyságának növelésére lettek kifejlesztve.

DJI Terra

A DJI Terra egy átfogó térképezési és analitikai szoftver, amivel a területi adatokat gyorsan elemezhetjük. Első sorban DJI drónokhoz tervezett, ideális várostervezési, építőipari, mezőgazdasági és földmérési projektekhez. A DJI Terra segítségével a felhasználók könnyedén hozhatnak létre részletes ortomozaikokat, 3D modelleket és térképeket, javítva a projekt hatékonyságát és csökkentve a munkaigényes folyamatokat.

DJI Modify

A DJI Modify a DJI első intelligens 3D modellszerkesztő szoftvere, amely egy egyszerű és intuitív felületet kínál a modellszerkesztési folyamatok hatékony elvégzéséhez. Képes pontosan azonosítani a lebegő részeket, lyukakat és járműveket a modellekben. A háló egyetlen kattintással javítható, és gyorsan létrehozhatók valósághű textúrák, jelentősen egyszerűsítve a modellszerkesztési folyamatot​​. A DJI Modify zökkenőmentesen integrálódik a DJI Terra-val, az itt készített modellek tovább módosíthatók és finomíthatók a Modify-ban. Így kiterjedt megoldást nyújt az aerofotogrammetriai felméréshez, modellezéshez és hatékony modellszerkesztéshez​​.

 

Egy erőteljes kombó légi térképezéshez – összegzés

 

A DJI Matrice drónok, ShareUAV kamerák, és a DJI Modify szoftver együttes használata egy rendkívül hatékony és integrált megoldást kínál térinformatikusok, földmérő mérnökök, építészek, és környezettudományi kutatók számára. Például, egy földmérő mérnök esetében a DJI Matrice drónok stabil és pontos repülési képességei lehetővé teszik nagy területek gyors és hatékony adatgyűjtését, míg a ShareUAV kamerák kiemelkedő képminősége és pontossága biztosítja, hogy a gyűjtött adatok alkalmasak legyenek részletes térképezési és 3D modellezési feladatokra. Amikor a projekt az adatfeldolgozási szakaszba lép, a DJI Modify szoftver jön képbe, amely speciális szerkesztési eszközöket kínál a rögzített képek pontosítására, például a tárgyak elhelyezkedésének korrekciójára, a zaj eltávolítására vagy a textúrák javítására, így növelve a végső modellek és térképek minőségét.

Ez a kombináció különösen előnyös lehet építészeti felméréseknél, ahol a precíziós 3D modellek elengedhetetlenek az új építkezések tervezéséhez vagy a meglévő struktúrák állapotának értékeléséhez. Környezettudományi kutatások során a rendszer lehetővé teszi nagy kiterjedésű természeti területek, mint erdőségek, vizes területek vagy mezőgazdasági földek állapotának monitorozását, ahol a részletes légi képek alapján történő elemzés kulcsfontosságú a változások nyomon követésében és a fenntartható gazdálkodási stratégiák kidolgozásában.

 

DroneRTK – a centiméteres pontosságért

A DJI Matrice drónok, ShareUAV kamerák, és DJI Modify szoftver kombinációja már önmagában is erős alapot nyújt térinformatikai és egyéb szakmai felhasználásra. Ezt a kombinációt a dronertk.hu RTK (Real-Time Kinematic) jelkorrekciós szolgáltatása tovább erősítheti, amely centiméteres pontosságú helymeghatározást tesz lehetővé Magyarországon, az amerikai GPS, orosz GLONASS, európai Galileo és kínai BeiDou műholdrendszerek felhasználásával. Ez a szolgáltatás különösen hasznos lehet precíziós mezőgazdasági alkalmazásokhoz, geodéziai munkákhoz, térképezéshez és ellenőrzéshez, így jelentősen növelve a drónalapú adatgyűjtés pontosságát és hatékonyságát. További információért és ingyenes próbaverzióért látogass el a dronertk.hu weboldalra.

DJI Mavic 3 Enterprise – ha valami kisebbel kezdenéd

Azok számára, akik kezdeti szakaszban vannak és nem terveznek nagyobb beruházást, a DJI Mavic 3 Enterprise drónok, kombinálva a dronertk.hu RTK szolgáltatással, kiváló minőségű és pontos légi felvételeket készíthetnek. A Mavic 3 Enterprise fejlett képalkotó rendszereket, nagy felbontású kamerát, és hosszú repülési időt kínál, amelyek ideálissá teszik kisebb területi felmérésekhez és térképezési projektekhez. A dronertk.hu RTK szolgáltatása pedig centiméteres pontosságot garantál a helymeghatározásban, így a berendezés és szolgáltatás együttese hatékony és költséghatékony megoldást biztosít kezdő és haladó felhasználóknak egyaránt.

Összességében, ezen komponensek egyesítése lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiaknázzák a modern légi felmérési technológiák nyújtotta előnyöket, maximális pontossággal és hatékonysággal gyűjtsenek térinformatikai adatokat, amelyek döntő jelentőségűek a tervezési, elemzési és döntéshozatali folyamatokban.

 

 

Kérj egyedi árajánlatot légi térképezési csomagjainkra!


 

Keresés