40 kg és repül, DJI T-16

40 kg és repül, DJI T-16
Amikor a DJI T16-tal először találkoztunk, kicsit olyan érzés fogott el, mint amikor gyerekkoromban néztem, hogy a C–130 Hercules mégis hogyan fog felszálni... mert bár van rajta motor és szárny, de mégsem az a légies forma.

OLVASD TOVÁBB
Amikor a DJI T16-tal először találkoztunk, kicsit olyan érzés fogott el, mint amikor gyerekkoromban néztem, hogy a C–130 Hercules mégis hogyan fog felszálni... mert bár van rajta motor és szárny, de mégsem az a légies forma.
DJI legújabb permetező drónjának megtervezése bizony időbe telt a kínai fejlesztők részéről, de az biztos, hogy figyelembe vették a korábbi szériamodellek által  begyűjtött tapasztalatokat és most egy sokkal kifinomultabb és robosztusabb eszközzel rukkoltak elő. De mielőtt tovább beszélnénk róla, lássuk miről is van szó:
 
 
 
 
 
Kezdetben térjünk ki egy kicsit az eszköz méreteire, mert nem kis teremtményről van szó, ahogyan azt a fenti videóban is láthattuk. Teljesen kinyitott állapotában eléri a 2.5 méteres szélességet, amire szüksége is van annak a 6 darab 33 inch-es, darabonként 13,5 kg maximális tolóerővel bíró propellereknek.

A gép nem véletlenül a nehézsúlyban kapott helyet mert üresen (akkumulátor nélkül) összesen 18.5 kg-ot nyom, maximális felszállósúlya pedig 40.5 kg.
 
 
A megszokottól eltérően a gyártó egy különleges motor elosztással dolgozott, hogy még stabilabbá tegyék hatalmas munkaeszközüket és a maximumra tolják a hatékonyságmérőt a stabilabb, lefele irányuló légmozgással.
 
 
Összehasonlítás képpen, hogy ti is lássátok, elhelyeztünk egy DJI Mavic 2 drónt az Agras T16 hatóanyagtartájára:
 
 
Centiméteres pontosság
 
 
A T16 a pontosság jegyében az alapszintű GNSS vevőn túl 2 db redundáns DRTK-2 antennával felszerelten érkezik, amely lehetővé teszi a centiméteres lebegési és repülési pontosságot, ezen túl a repülésirányításhoz nélkülözhetetlen szenzorokat is megduplázták a biztonságos repülés érdekében.
 
 
Új, DBF (Digital Beam Forming) radar a precíz akadály elkerülésért
Az új radartechnológiának köszönhetően az elődjéhez képest már nem csak érzékeli a repülés közbeni akadályokat (előre és hátrafele), hanem a mesterséges intelligencia segítségével meghatározza az akadály szélességét, irányát és távolságát, majd ki is kerüli azokat teljesen autonóm módon, majd visszatér az eredeti útvonalra, és folytatja a hatóanyag kijuttatást a megnövelt, 16 literes tartályból.
 
 
 
Hatékonyság
 
Az Agras T16 akár 10 hektárt is le tud permetezni egy óra alatt, 6.5 méter szórási szélességgel, 2 méter magasan.
A forgószárnyak által keltett légörvény a drón alatt található növényzet leveleit felborzolja, így a levelek aljára is jut a hatóanyagból, egyenletesen és hatékonyan elosztva azt.

 
Csapadékos időszak után a hagyományos mezőgazdasági járművek nem tudnak behajtani a termőterületre az elakadás veszélye miatt, ezzel szemben az Agras széria bármikor a levegőbe tud emelkedni, és hatékonyan elvégezni a kritikus időszakokban a növénykultúra kezelését.
 
Occusync 2.0 rendszer a tökéletes jelerősségért
 
A DJI forradalmi technológiáját az Agras T16 is megkapta, immáron akár 3km hatótávval számolhatunk alacsony magasságban (2.5-3m), ezen felül a Multi Aircraft mód lehetővé teszi akár 5 drón vezérlését egy távirányítóról.
IP54 vízállóság
 
A T16 IP54 cseppállóságot biztosít, továbbá elektronikai moduljait IP67 vízállóságra tervezte a gyártó, esélyt sem adva ezzel az a permetszer károsító hatásainak a munkaeszközünkben.
 
Moduláris kialakítás
 
A hatóanyagtartály és akkumulátor egy mozdulattal eltávolítható, így (több akkumulátor és tartály esetén) akár 15 másodperc alatt kicserélhető, és néhány percen belül újra a levegőben lehet.
 
Orchards
A DJI T16 drón új permetezési funkciót is kapott, amit a DJI Phantom 4 RTK drónnal tudunk teljesen kiaknázni. Ezt a funkciót Orchards módnak nevezik, kifejezetten fák kezelésére tervezek.
 
 
 
A DJI P4RTKDJI T16 és DJI Terra alkalmazás közös használatával az elkészített nagyfelbontású ortofotót és terepmodellt feldolgozva képes meghatározni és egyedre pontosan kezelni a kívánt gyümölcsöst vagy egyéb, a terepből lényeges magasságszinttel kiemelkedő növényeket. Ez a valóságban a hatóanyag precíz kijuttatását jelenti, tehát csak a hasznos felületet fogja permetezni, mindezt emberi beavatkozás nélkül.
 
Töltés
Ellenben az előző szériás Agras töltőjével, a T16 hatalmas, 17 500 mAh 14 cellás akkumulátoraiból egyszerre 4 db-ot tudunk tölteni, ehhez 2600W-ra van szükség. Az akkumulátorok élettartamát is növelte a gyártó 200 ciklusról 400 ciklusra. Szóval javasolt egy stabil áramfejlesztő beszerzése, ha a tábla szélén szeretnéd tölteni őket.

 
További részletekért keresd kollegáinkat vagy nézz körül a weboldalunkon...
 
...és ha még mindig kíváncsi vagy a C130 felszállására, akkor klikk ide: https://bit.ly/c-130takeoff