Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Elfogadom
Menü

Precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök továbbképzési lehetőség

Hol szorít a cipő a precíziós mezőgazdaságban?

Az innovatív közepes méretű és nagyobb cégek elegendő tőkével rendelkeznek ahhoz, hogy beruházzanak a precíziós mezőgazdaságot jelentő modern gépekbe és számítógépes rendszerekbe. A keserű tapasztalat mégis az, hogy ezek a rendszerek nem működnek megfelelően, mert nincs megfelelő tudású szakember a működtetéshez. De ennél rosszabb példa is van: a precíziós navigációra képes traktorra még a GPS antennát sem tették föl.

Hódmezővásárhelyen olyan precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök képzés folyik, ahol megtanítjuk ennek a technológiának az összes elemét, és ezeknek az elemeknek az egymáshoz kapcsolódását, mert a precíziós mezőgazdaság csak akkor válik a folyamatos technológiai megújulás motorjává, ha a technológia minden elemét egymással összehangolt módon bevezetik egy gazdaságban. Ez azért fontos, mert hosszú távon a precíziós technológia olyan hatékonysági javulást hoz, mint a zöld forradalom (műtrágyázás és növényvédelem) a múlt század második felében.

A magas fokú szakértelemnek a precíziós mezőgazdaságra való átállás kezdeti fázisban is nagy jelentősége van, ha lehet, még nagyobb, mint a működtetés fázisában. A sokféle gép és szolgáltatás ajánlat közül választani kell, és fel kell építeni egy gazdaság információs rendszerét. Ezt csak átfogó szakmai tudással rendelkező szakemberek tudják irányítani. A cégek a képzés költségénél nagyságrendekkel nagyobb összegeket takaríthatnak meg, ha észszerűen hajtják végre a precíziós fejlesztéseket. Ha valaki szaktanácsadóként kíván ezen a piacon érvényesülni, akkor is a rendszerszemléletű tudás bír magasabb értékkel.


Az elmélet és a gyakorlat kiegyensúlyozott aránya, céges kapcsolatok 

A szakmérnök hallgatóinkat a tudományterület legjobb hazai szakértői oktatják. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karáról és Mezőgazdasági Karáról érkeznek a tantárgyfelelős oktatók, de meghívott oktatóként további egyetemek neves szakemberei is közreműködnek.

A gyakorlati képzés támogatására a szakterület kiemelkedő vállalkozásai kötöttek együttműködési szerződést a hódmezővásárhelyi karral. A gépesítés tekintetében az Axiál támogatja a képzést, a drónos gyakorlatokhoz pedig a MyActionCam Magyarország Kft. és az AgroWay Kft. biztosítja a legkorszerűbb eszközöket, és a gyakorlati képzést. Eszközparkunkért kattintson IDE. Két olyan mezőgazdasági vállalkozás is segíti a kart, akik akkor lépnek be, ha egy hallgatónak nincs hozzáférése tényleges precíziós gazdálkodási adatokhoz, így nem tudna igazán lényegbevágó kérdésekről szóló szakdolgozatot írni. Ekkor ezek a cégek (Bugaci Aranykalász Zrt és Krivaja doo) megoldandó feladatokkal és ehhez szükséges adatokkal is támogatják a hallgatót.


A drónok a jövő precíziós mezőgazdaságának a szorgos méhecskéi

Hódmezővásárhelyen érhető el egyedül az országban olyan precíziós szakmérnök képzés, ahol a drónos alkalmazások kiemelt szerepet kapnak. Mindhárom félévben van drónos tantárgy, és a támogató cégek segítségével tényleges gyakorlatot szereznek a hallgatóink egy olyan szakterületen, amiről ma már pontosan látszik, hogy a jövő precíziós mezőgazdaságának kulcstechnológiája lesz.

Az évente kétszeri határszemlét a folyamatos drónos monitoring váltja fel rövidesen, és a növényvédelemben is óriási szerepet játszanak majd ezek az eszközök. Külföldi példák igazolják, hogy a rajokban röptetett permetező drónok a földi gépek területteljesítményével fölveszik a versenyt, és azokhoz képest számtalan előny nyújtanak. Igaz viszont, hogy a drónrajok kiszolgálása sokkal jobban tervezett logisztikát kíván.

 


Bárhonnan könnyen elvégezhető

A koronavírus idején kidolgozott távoktatási módszerek tapasztalatait a szakmérnök hallgatóink hasznára is kamatoztatjuk. Kidolgoztunk egy olyan vegyes oktatási rendszert (blended learning), amiben az elméleti anyagot távoktatásos módszerrel tanulják a résztvevők, így időt, pénzt és fáradtságot spórolnak, hiszen akkor és úgy hallgatják meg a digitális formában rögzített előadásokat, ahogy az nekik a legkényelmesebb. Konzultációs lehetőséget természetesen biztosítunk. Emellett a gyakorlatokat is úgy szervezzük (pl. drónos gyakorlat Budapesten), hogy a helyszín és az időpont elősegítse azt, hogy a legjobb minőséget a legjobb elérhetőség mellett kapják a hallgatóink.

Ezek után nem számít az, hogy valaki 40 vagy 400 km távolságra lakik Hódmezővásárhelytől, ugyanolyan eséllyel és sikerrel szerezhet szakmérnöki oklevelet.


További részletekért látogassa meg részletes leírásunkat a KÉPZÉSRŐL


Tartalomhoz tartozó címkék: oktatás

Keresés