Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Elfogadom
Menü

Insta360 X4 teszt – a legjobb 360 fokos kamera most még jobb lett

Insta360 X4 teszt – a legjobb 360 fokos kamera most még jobb lett

(Olvasási idő: 11 perc)

Az X4 az eddigi legsokoldalúbb 360 fokos kamera 8K videóval

Nem tudunk elképzelni jobb kézi 360 fokos kamerát, mint az Insta360 X4. 8K felbontással, remek lassított videóval, hasznos 4K egyobjektíves móddal, kiváló összeszerelési minőséggel. 360 fokos horizont és hatékony képstabilizációval rendelkezik, hogy simává tegye a felvételeidet, valamint számos szórakoztató videó móddal rendelkezik, amit egyszerűen nem kapsz meg a más kamerától.

360 fokos, akció, vlog, BTS, fedélzeti kamera – ha sokoldalú kamerát keresel nyaraláshoz, láthatatlan szelfibottal, hogy harmadik személy perspektívájából rögzíts, az X4 a legkülönlegesebb és leginkább alkalmas képrögzítő eszköz, amely kiegészítheti a telefonodat.

Előnyök és Hátrányok

Előnyök

 • 8K videófelbontás kiváló részletekkel
 • Kiváló akkumulátor-élettartam
 • Sokoldalú és szórakoztató felvételi módok

Hátrányok

 • Gyenge fényviszonyok melletti képminőség
 • Illesztésvonal a 360 fokos felvételeken (amely minden 360 fokos kameránál előfordul)
 • A 8K fájlok nagy méretűek

INSTA360 X4: Két perces teszt

Az legjobb 360 fokos kamera most még jobb lett a frissített verzióval, az Insta360 X4-gyel. Az X3 alapjaira épít, különösen a videófelbontást növeli 5,7K-ról 8K-ra – és amikor ilyen széles látómezőről beszélünk a két ultra széles lencsével, a felbontás igazán fontos.

Az 8K videó akár 30fps-ig javítja az alacsonyabb felbontások képességeit is, például az 5,7K videó akár 60fps-ig, és a 4K videó akár 100fps-ig. Az egyobjektíves mód is kap egy sebesség növelést, 4K-ig 60fps-ig.

A videót standard módban lehet rögzíteni, a vivid és flat színprofilok választékával, plusz van HDR videó opció is, ami növeli az érzékelhető részleteket a fényes csúcsfényekben és a sötét árnyékokban – ami az X4 kis 1/2 hüvelykes és nagy felbontású érzékelőjének egyébként jót tesz.

INSTA360 X4 Specifikációk

Érzékelő Kettős 72MP 1/2 hüvelykes érzékelők
Videó 8K 360 fokos, 5,7K akár 60fps, 4K akár 100fps, egyobjektíves módban akár 4K 60fps
LCD 2,5 hüvelykes érintőképernyő
Videó módok Aktív HDR, Timelapse, Timeshift, Bullet Time
Csatlakozás Wi-Fi, Bluetooth 5.0, USB-C
Memóriakártya MicroSD UHS-I
Méret 46 x 123,6 x 37,6 mm
Súly 203g
Akkumulátor 2,290mAh

A továbbfejlesztett képességeinek köszönhetően az X4 egy sokoldalúbb zsebkamerának tűnik. Az X3-hoz hasonlóan olyan remek videómódokat kínál, amiket nem kapsz meg a legjobb kamerás telefonokban, például a 360 fokos látómezőt, amely lehetővé teszi az elsőként rögzített, később újrakeretezett felvételi módot, valamint kreatív effektusokat, mint a Bullet Time és a hyperlapse. Most azonban már egy rendkívül alkalmas akciókamerának, BTS és vlog eszköznek, valamint – különösen motorosok számára – fedélzeti kamerának is tűnik.

A videómódokat kiváló képstabilizáció támogatja, amely kisimítja az akciófelvételeid rázkódásait, plusz a 360 fokos horizont zár, amely szintezve tartja a szerkesztett felvételeidet, amikor a kamera együtt mozog az akcióval.

Az Insta360 okos „láthatatlan” szelfibotja lehetővé teszi, hogy harmadik személy nézetből filmezz mindent magad körül, akár a bicikli kormányára szerelve, akár kézben tartva. Míg az extra hosszú szelfibot drón-szerű perspektívát adhat. Ez egy teljesen vízálló kamera akár 10 méter mélységig, így a legtöbb víz alatti élményt lefedi.

Egy szép új 2,5 hüvelykes érintőképernyőt kapunk, amely strapabíró Corning Gorilla Glass-ból készült és egyszerű felülettel rendelkezik, miközben egy erősebb akkumulátort préseltek bele egy nagyjából az előzővel azonos méretű testbe. Bár körülbelül 10%-kal nehezebb, de hatalmas növekedést ad az akkumulátor élettartamában.

A legkomolyabb versenytársak, mint a GoPro Max, Kandao Qoocam 8K és Ricoh Theta X, vagy elavultak, vagy drágábbak – vagy mindkettő –, és amíg nem cserélik le őket, az X4 2024 eddigi legjobb 360 fokos kamerája, és az az egyetlen extra zsebkamera lehet a telefonod mellett, amit a kirándulásokra, összejövetelekre és eseményekre választasz. Kiválóan kezelhető, és olyan videófelvételeket készít, amiket egyszerűen nem tudsz telefonnal felvenni.

INSTA360 X4: ÁR ÉS ELÉRHETŐSÉG

Világszerte 2024 áprilisában jelent meg.

Ára: bruttó 229.900 Ft (2024.06.19-én.)

Az Insta360 X4 most már világszerte elérhető a 2024. április 16-i bejelentést követően, és ára 229.900 Ft – ez nagyjából 10%-os áremelkedés a 2022-es X3-hoz képest. Figyelembe véve az inflációt és az új kamera javított képességeit, ez az árnövekedés igazságosnak tűnik, bár az X3 ára csökkent a megjelenése óta, és valószínűleg tovább csökken az X4 megjelenése után. Továbbra is költséghatékony alternatívát jelent.

Az Insta360 ökoszisztémájában számos opcionális kiegészítő található, beleértve különféle szelfibotokat (az egyikük a 'bullet time' effektusok rögzítésére lett tervezve), tartókat és egy víz alatti házat. A dobozban megtalálhatók az X4 új, levehető lencsevédői (a cserélhető védők külön kaphatók), míg egy microSD memóriakártyára lesz szükséged a fotók és videók tárolásához. Az X4 különböző csomagokban is elérhető, amelyek különböző kiegészítőkkel érkeznek – reméljük hamarosan elérhető a mi kínálatunkban is.

Ár értékelés: 4.5/5

INSTA360 X4: Dizájn

 • Kissé nagyobb és nehezebb, mint az X3
 • Hasonló X3-hoz, nagy érintőképernyővel és 1/4 hüvelykes menetes porttal a szelfibothoz
 • Vízálló akár 10 méterig
 • Új, csavarozható lencsevédők

Az Insta360 X4 bot-szerű kialakítása nagyon hasonló az X3-hoz, és ez jó dolog, mert az X3 az egyik legfelhasználóbarátabb 360 fokos kamera. Markolható külseje könnyen tartható, vagy rögzítheted az Insta360 láthatatlan szelfibotjait a menetes rögzítési ponton az alján.

A két ultra széles lencse lefedi a teljes 360 fokos látómezőt – ezek az X4 azon részei, amelyek igazán védelmet igényelnek, és ezért a kamera ultra könnyű átlátszó lencsevédőkkel érkezik, amelyek csavarozható menettel rendelkeznek, míg az X3 nem újrahasználható ragadós lencsevédőket használ.

Az építési minőség kiváló: a kamera teljesen vízálló akár 10 méter mélységig, minden port gumival lezárt (bár még nem volt alkalmam rendesen kipróbálni a vízállóságot). Tudni fogod, ha a tömítések nem teljesen zártak (ezáltal veszélyeztetve a vízállóságot), mivel narancssárga szín belül a reteszen látható lesz – egy ügyes tervezési megoldás.

Egy USB-C portot kapsz a kamera csatlakoztatására és töltésére, valamint egy erős 2,290mAh akkumulátort, amely akár 135 percig képes rögzíteni – ez hatalmas növekedés az X3 1,800mAh akkumulátorának 81 perces élettartamához képest.

Az X4 microSD memóriakártyákra rögzít, és természetesen, a vízálló kialakítás miatt a kártyahely a kamera akkumulátor foglalatában található, nem közvetlenül kívülről elérhető, mint a kevésbé robusztus és ellenálló DJI Osmo Pocket 3 esetében.

Van egy enyhe méretnövekedés az X3-hoz képest, bár alig észrevehető, plusz egy 10%-os súlynövekedés – az X4 203g súlyú, és megfelelően strapabírónak tűnik a kis méretéhez képest.

A kamerán négy közvetlen fizikai vezérlő van: masszív bekapcsoló és gyors menü gombok az oldalon, valamint a felvételi mód és a rögzítés gombok a nagy 2,5 hüvelykes érintőképernyő alatt. A legtöbb művelet az érzékeny érintőképernyőn keresztül történik.

Alapértelmezés szerint a képernyőn gyorsan elérhető testreszabható opciók közé tartozik a felvételi mód és a felbontás beállítása, az objektív és a perspektívája. Egyetlen nyomással válthatsz a 360 fokos felvétel megtekintése között az elülső vagy hátsó objektívről (az egyobjektíves módban ez az opció az objektívet választja ki, amivel rögzítesz).

A felhasználói felület egyszerű és gyorsan navigálható, bár kicsit hajlamos az inaktivitásra – sokszor kellett újra megnyitnom a menüt, hogy megerősítsem a videó mód választásokat.

A fizikai vezérlők nehezen elérhetők, amikor a kamera távol van egy szelfiboton, és itt jönnek képbe a hang- és gesztus vezérlési lehetőségek. Parancsolhatod az X4-nek, hogy indítsa vagy állítsa le a videó rögzítését – ami szuper hasznosnak bizonyult, amikor három méterrel a fejem fölött rögzítettem az extra nagy szelfiboton, míg egy békejel gesztus elindítja az időzítőt a fotók készítéséhez. A hallható és vizuális parancsok keveréke lefedi a legtöbb helyzetet, beleértve a víz alatti felvételeket is.

Az érintőképernyőn jobbra-balra húzva felfedezhetők az expozíciós beállítások, beleértve a színprofilt, míg balról jobbra húzva megnyílik a fotó- és videógaléria lejátszáshoz, és lejátszás közben a képernyőn húzva mozgatható a 360 fokos perspektíva.

Fentről lefelé húzva a főmenü nyílik meg, ahol aktiválhatod és deaktiválhatod a különböző vezérlőket, mint a gesztus- és hangparancsok, és csatlakoztathatod a kompatibilis Bluetooth-képes eszközöket, mint a fejhallgatókat és távirányítókat. Itt állíthatod a képernyő fényerejét is.

A legtöbb működési vezérlő és felvételi mód magyarázó képernyő szöveggel jelenik meg, ami szuper hasznos, amikor épp elkezded használni a kamerát. Különösen a felvételi módok maximális kihasználása érdekében ez a funkció jól jön.

Az X4 függőleges tájolásra lett tervezve, így a kezelési és nézési élményed nagyrészt 9:16 arányú és alig méretezhető. Egyobjektíves módban vízszintes formátumban is rögzíthetsz, és van egy több aspektusú FreeMe mód is, ahol választhatsz a képarányok közül, de összességében a felhasználói élmény a tartalomkészítők és a mobilfelhasználók számára ismerős függőleges formátumra van optimalizálva.

Felvétel közben az X4 gyorsan felmelegedhet, különösen az energiaigényes nagy felbontású videómódokban. Ha az X4-et akciófelvételek készítésére használod, a mozgásod valamennyire hűti a kamerát, de ha többnyire álló helyzetben vagy különösen meleg környezetben rögzítesz, a kamera felmelegedhet.

Összességében az X4 minden tapasztalati szintű és képességű felhasználó számára kiválóan kezelhető.

Dizájn értékelés: 5/5

INSTA360 X4: Funkciók és Teljesítmény

 • Óriási 135 perces felvételi idő
 • Különösen erős képstabilizáció
 • Intuitív mobil szerkesztő
 • Tisztességes felvételi mód választék

Az X4 jelentősen jobb akkumulátor-élettartammal rendelkezik, mint az X3, egy kamera, ami már önmagában is az egyik legjobb volt a maga nemében. Az új 2290mAh akkumulátor jobb az X3 1800mAh egységénél, és akár 135 perc felvételi időt biztosít – ez 67%-kal hosszabb, mint az X3 81 perce.

Az energia megtakarítása érdekében a kamera automatikusan kikapcsolja a kijelzőt egy bizonyos felvételi idő után, ami szükséges, különösen, ha hosszabb idő alatt rögzítesz videókat, például timelapse-eket. Végül, egy napos intenzív használat után is maradhat még energia az X4-ben, de útközben is töltheted a kamerát USB-C-n keresztül.

Az indulás lassúságát leszámítva – 2-3 másodpercet kell várnod a 'bekapcsolás' gomb megnyomása után, mielőtt rögzíthetnél. A hang- és gesztusparancsok meglehetősen megbízhatóak, a jelzőfény pedig megerősíti, hogy működésük elindult.

Az Insta360 FlowState képstabilizációja kiváló. Az objektívek ultra széles perspektívája bőséges mozgásteret biztosít a stabilizáció alkalmazására, valamint a 360 fokos Horizont Lock-ra, amely szinte minden szögből mozgó felvételeket is vízszintbe állít.

Rengeteg felvételi mód is van, amikkel szórakozhatsz – és a szórakozás az egyik legnagyobb vonzereje az X4-nek. Rengeteg Bullet Time effektusú videót készítettem az Insta360 által a teszthez biztosított kiegészítők segítségével – a szelfibotot egy mini állványhoz rögzíted, amely egyben fogantyúként is szolgál, majd a szelfibottal és az X4-gyel a fejed fölött körzöl – a technika egy kis gyakorlást igényel.

A Bullet Time 120fps sebességgel készül, ami összhangban van azzal a gyorsasággal, amivel a kamerát a fejed fölött lengeted, hogy egy 360 fokos forgást hozzon létre, középpontban veled.

A Hyperlapse sebességre van tervezve, amikor mozgásban vagy – egy szórakoztató effektus új helyek gyorsított bemutatására – míg a timelapse inkább arra van készült, amikor a kamera álló helyzetben van, például az aranyórától az éjszakáig tartó naplemente rögzítésére.

Az egyobjektíves módok között szerepel a MeMode, amely alanykövetést kínál, automatikusan a középpontban tartva téged vagy az alanyodat. A FreeFrame is szuper hasznos, állítható képarányt biztosítva, így eldöntheted, hogy inkább horizontális vagy vertikális képarányt szeretnél-e később a közösségi médiára.

Túl sok mód van ahhoz, hogy teljesen kifejtsem itt – elég annyi, hogy az Insta360 X4 rengeteg szórakoztató felvételi módot kínál egy egyszerű felhasználói élménnyel.

Funkciók és teljesítmény: 5/5

INSTA360 X4: Kép- és Videóminőség

 • 8K 360° videó akár 30fps-ig, lapos színprofillal és H.265 és H.264 kodekkel
 • Egyobjektíves 4K videó akár 60fps-ig
 • Lassított felvétel 100fps most 4K-ban is elérhető

Az Insta360 X4 fő attrakciója a 8K videó rögzítése, egy elég nagy ugrás az X3 5,7K felbontásáról. Figyelembe véve a két objektív különösen széles látómezejét, az extra felbontás sokkal nagyobb rugalmasságot biztosít a 360 fokos videók szerkesztésekor, hogy a kulcsterületekre összpontosíts, és a részletek szépek és élesek maradjanak.

Nagyobb keépkocka sebességek választéka is van, és lassított videót is rögzíthetsz akár 100fps-ig 4K-ban (az X3 100fps-t 3K-ban rögzített), és az egyobjektíves módban most 60fps-ben is rögzíthetsz, míg az X3 csak 30fps-re volt korlátozva. Ez a megnövekedett rugalmasság lehetővé teszi, hogy változtasd a felvételeid hangulatát. Azt is érezteti, hogy az X4 rendkívül kompetens standard akciókamera, különösen a FreeFrame módokkal, amelyek lehetővé teszik a képarányok keverését.

Az X4 nem csak egy videókamera, és akár 72MP-ig 360 fokos fotókat is rögzíthet, valamint 18MP HDR fotókat. Az egyobjektíves módban és a fotófelbontás 36MP lesz. Egy könnyen beállítható gesztusvezérelt időzítőt is kínál a kamera bármely fotómódban, ami időt ad arra, hogy felkészülj a felvételre.

A nagy felbontású 1/2 hüvelykes érzékelő beltérben, és valóban erős napfényben, mindent rögzít körülötted, a fényes égtől a mély árnyékokig.

Érdemes átgondolni, melyik videó módokat használod a jelenetekhez. A HDR videó több részletet rögzít a fényes csúcsfényekben és a mély árnyékokban, azzal a hátránnyal, hogy a felvételek láthatóan feldolgozottak, nem pedig természetesek. Egy jó alternatíva azok számára, akik nem bánják az utómunkát, a lapos színprofilban való felvételt, majd a felvételek utólagos színkorrekcióját.

Mint a legtöbb kis érzékelős kameránál, az X4 képminősége a legélesebb erős fényben, miközben a kamera és az Insta360 szoftvere keményen dolgozik a zaj csökkentésén gyenge fényviszonyok között.

Először is, egy képernyőn megjelenő ajánlást is kapsz a videófelbontás csökkentésére 8K-ról 5,7K-ra, ha a kamera érzékeli, hogy gyenge fényviszonyok között rögzítesz. A gyenge fényviszonyok melletti felvételek tisztának tűnnek az Insta360 mobil- és asztali szerkesztőiben való feldolgozás után, bár kissé elmosódottak a zajcsökkentés eredményeként.

Azonban úgy gondolom, hogy az X4 nem rosszabb, mint az X3 gyenge fényviszonyok mellett, sőt, más 360 fokos kamerákhoz képest sem. És figyelembe véve a több pixel és a nagyobb felbontású videó által nyújtott sokoldalúságot, az 8K választása egyértelmű siker.

Kép- és videóminőség: 4.5/5

INSTA360 X4: Pont összesítés

Jellemzők Megjegyzések Értékelés
Ár Önmagában nem olcsó, de az X4 sok kamera egyben. 4.5 / 5
Dizájn Strapabíró, megbízható, könnyen használható. 5 / 5
Funkciók és teljesítmény Jobb akkumulátor-élettartam, sokoldalú és széles választékú felvételi módok. 5 / 5
Képminőség Az 8K felbontás és a nagyobb képkockasebességek minden felvételi módot javítanak. 4.5 / 5

Megvegyem az Insta360 X4-et?

Vedd meg, ha...

 • Olyan kamerát szeretnél, ami olyat tud, amit a telefonod nem
 • Sokoldalú 360 fokos kamerát szeretnél
 • A legjobb 360 fokos kamerát szeretnéd, amit pénzért lehet kapni

Ne vedd meg, ha...

 • Csak enyhe érdeklődést mutatsz a 360 fokos videó iránt
 • Nem kedveled a nagy 8K videófájlokat (bár ez könnyen orvosolható kisebb felbontásra állítással)

Forrás: www.techradar.com

Keresés