Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Elfogadom
Menü

Hőkamerás drónok: milyen felhasználási esetek léteznek?

Hőkamerás drónok: milyen felhasználási esetek léteznek? A manapság forgalomban lévő pilóta nélküli drónok már nem csak a hobbisták szórakoztató eszközei...

A mai drónok közül sokan felszerelhetők nagy pontosságú, kiváló minőségű hőkamerákkal, amelyeknek számos felhasználási területe van a kormányzati alkalmazásokban és a magánszektorban is.

Mielőtt azonban rátérnénk a drónok hőkameráinak számos alkalmazási területére, nézzük meg, hogy mik azok a hőkamerák, és mi teszi őket napjainkban hasznossá.

Mik azok a hőkamerák?
A hőkamerák érzékelői a hagyományos elektro-optikai kamerákhoz hasonlóan képet vagy digitális reprodukciót készítenek a látottakról, de ahelyett, hogy a szemünk által érzékelt fényhullámhosszúságokat rögzítenék, infravörös sugárzás formájában kibocsátott hőt rögzítenek a kép előállításához.

Mivel a hőkamerákat az emberi szem számára teljesen észrevehetetlen hőzónák érzékelésére és megtekintésére tervezték, az így kapott képek jelentősen eltérnek attól, ahogyan mi látjuk a dolgokat a szemünkkel.

A hagyományos hőkamerák kék és vörös színű reprodukcióval dolgoznak, amelyek mindegyike az emberek, szerkezetek és tárgyak által keltett különböző hőmérsékleteket tükrözi. Az alacsonyabb hőmérsékletű területeket kékkel, míg a magasabb hőmérsékletűeket pirossal jelölik. Egyes hőkamerák viszont más színsémákat használnak.

Egy szigetelés nélküli ház hőképe

 

Az érzékelők hőtani skálája a felhasználó preferenciája vagy az adott alkalmazás alapján módosítható, amelyre a készüléket használják. A skála beállítható a színkontraszt csökkentésére, hogy általánosabb adatokat kapjon, vagy hogy csökkentse a bonyolultságot, vagy beállítható a színkontraszt növelésére a pontosabb és szemcsésebb hőmérséklet-értékelésekhez.

A hőkamerákat évek óta használják katonai alkalmazásokban a fenyegetések éjszakai vagy rosszul látható terepen történő azonosítására. Napjainkban hordozható vagy felszerelhető tartozékként kaphatók a termográfiai szolgáltatások megoldásaként iparágak számára.

Hőkamerák drónokon
A tipikus, mobil és hordozható hőkamerák, valamint a folyamatos lefedettség és megfigyelés érdekében helyhez kötött szerkezetekre szerelt hőkamerák nagyszerű első lépések voltak a hőkamerás eszközök használatában. A dróntechnológia fejlődésével és a kisebb, kevésbé költséges kereskedelmi drónok gyártásával a hőkamerák drónokra történő felszerelése logikus következő lépésnek volt.

A DJI és a FLIR Systems 2015-ben együttműködött, hogy iparágvezető repülési rendszereik és első osztályú infravörös képalkotó innovációik ötvözésével megalkossák a DJI Zenmuse XT-t, az egyik első drónos hőkamerát. A hőkamerák bevezetése a csúcskategóriás drónok jellemzőjeként drasztikusan növelte a dróntechnológia elterjedtségét számos iparágban.

Azóta a FLIR új hőkameramodelleket fejlesztett ki a különböző iparágak igényeinek kielégítésére. A helyi kormányzati szervek, a nagy- és kisvállalkozások, sőt az egyszerű háztartások is használhatják a hőkamerát a biztonságuk fokozására, az épületeikben és infrastruktúrájukban a javításra szoruló területek azonosítására, valamint további szolgáltatások nyújtására.

 

A hőkamerával felszerelt drónok gyakori felhasználási területei

Napelemes helyszíni ellenőrzések

Napelempark

A napelemmezők, különösen a nagyobb telepítések ellenőrzésének elvégzése hosszú időt vehet igénybe. Egy drón ezzel szemben sokkal rövidebb idő alatt és alacsonyabb költséggel képes ellenőrizni egy nagy mezőt, mintha hőkamerás érzékelőkkel felszerelt, emberes repülőgépet bérelnénk. A drón nagyobb pontosságú képességei révén viszonylag gyakori időközönként ellenőrizheti a napelemek hibáit és pontos méréseket végezhet más, különösen kritikus kérdésekről.

Elektromos vizsgálatok


Villanyvezetékek, közmű felmérés

Az elektromos berendezések, például az erőművek, a távvezetékek és a feszültségszabályozó berendezések könnyebben ellenőrizhetők a túlzott hőfoltok, a hibás alkatrészek és a gyenge csatlakozások tekintetében biztonságos távolságból, hőkamerák egy képzett drónkezelő segítségével nincs szükség terjedelmes eszközökre, és nem kell életeket veszélyeztetni.

A drónok minimalizálják a költségeket és az erőforrásokat azáltal, hogy a feladat elvégzéséhez szükséges mérnökök számát mindössze néhány drónkezelőre, még a nehezen megközelíthető helyeken is.

Tető- és épületfelügyelet

Tetőszerkezetek vizsgálata

Ahogyan az várható volt, a drónos hőkamerás felvételek előnyösek az otthonok és vállalkozások külsejének vizsgálatához. Ideális a szivárgások felderítésére, valamint a külső problémák okainak azonosítására. A házak esetében ez sok pénzt takaríthat meg a lakástulajdonosoknak a fűtési, energiafelhasználási költségeken, ha ezeket a problémákat időben észlelik.

A drónok jelentősen csökkenthetik a nagy szerkezetek és területek vizsgálatához szükséges időt is, amennyiben az adott drón - a műszaki és jogi korlátozásoktól függően - elég nagy magasságot tud elérni ahhoz, hogy madártávlatból láthassa az egész szerkezetet vagy területet. Ha a drónkezelő azonosít egy problémás területet, akkor a pontosabb képalkotás érdekében közelebb irányíthatja a drónt.

Út- és hídellenőrzések

Hídszerkezet vizsgálat

A hőkamerák különösen alkalmasak a hidak és utak eróziójának mértékének felmérésére, valamint általános stabilitásuk elemzésére, így drónokra szerelve sokkal egyszerűbbé, gyorsabbá és jóval olcsóbbá teszi az ellenőrzési folyamatot. A nagy hidak ellenőreinek gyakran több száz méter magasra kell emelkedniük a levegőbe, a szárazföld vagy a víz fölé függesztve, ami életveszélyes manőver. A drónok jelentősen csökkenthetik, vagy sok esetben meg is szüntethetik ezt a nehézségeti.

Mezőgazdaság

Felmérés mezőn

A drónokat egyre gyakrabban használják a mezőgazdaságban, mivel a drónokhoz rendelkezésre álló hőkamerák hatékonyan képesek pontos hőmérséklet-méréseket készíteni, amelyek segítségével azonosítani lehet a növényi kártevők és betegségek jelenlétét, mérni lehet a savasságot, és meg lehet határozni egyéb olyan környezeti tényezőket, amelyek negatívan befolyásolhatják a termelést. A szarvasmarha-tenyésztők arra is használják a hőkamerás drónokat, hogy nyilvántartást vezessenek az állatállományukról, és megtalálják a csordából elszökött teheneket.

Olaj és gáz


Olaj- és gázvezetékek ellenőrzése

A finomítók és a csővezetékek felügyelete a drónok hőkamerás képalkotásának két különleges alkalmazási területe, amelyek az olaj- és gázipari kategóriába tartozik. Az optikai gázképalkotó (OGI) érzékelőkkel felszerelt termográfiai drónok a finomítói vizsgálatok során biztonságos távolságból könnyen észlelhetik a szivárgásokat. A csővezeték-ellenőrzéseket gyakran fix szárnyú drónokkal végzik, nem pedig az elterjedtebb quadcopter drónokkal, mivel azok nagyobb területet tudnak lefedni, hiszen a csővezetékek kilométeres hosszúságúak lehetnek.

Az pilótás repülőgépek hagyományos alkalmazásához képest mindkét rendszer lényegesen olcsóbb. Gyakran előfordul, hogy a hőkamerás drónok több képet összefűznek egy 3D-s térképpé, hogy a nagy felbontású fényképek gyűjtése mellett egy általános összefoglalót és pontosabb részleteket is kínáljanak, amelyek feltárják a problémás pontokat, valamint az egyes elemek élettartamát.

Közbiztonság


Erdőtüzek, életmentés

A hőkamerás drónok legjelentősebb előnye a közbiztonsági munkálatok. A tűzvédelem és a mobil megfigyelés csak néhány azon alkalmazások közül, amelyekben a mentők és a biztonsági személyzet hasznosnak találhatja a hőkamerákkal felszerelt drónokat.

A hőkamerás drónok az eltűnt személyek felkutatásának egyik leghatékonyabb módját jelentik, mivel még sötét vagy homályos környezetben is képesek felismerni az embereket. A hőkamerás drónok segíthetnek az erdőtüzek és a vulkáni tevékenység gyors felderítésében is.

Mivel távirányításúak, a pilóta nélküli drónok a metőegységeket is megvédik attól, hogy feleslegesen kockáztassák az életüket. A drónok felvételei valós időben közvetíthetők és megtekinthetők a nyomon követés, a hírszerzés és a földi csapatok segítése céljából, hogy elkerüljék a veszélyeket az áldozatok felkutatása vagy a környezeti veszélyek kezelése során.

 

Összegzés

A drónpilóták egyre több lehetőséget fedeznek fel a hőkamerák használatára, ahogy a technológia fejlődik. A hőkamerákkal felszerelt drónokat ma már rutinszerűen használják a naperőművek teljesítményének növelésére, az állatállomány megfigyelésére és ellenőrzésére, az elektromos vezetékeken lévő hibás kapcsolók gyors észlelésére, a bányák infrastruktúrájának ellenőrzésére, a mezőgazdasági rendszerek karbantartására, valamint a keresési és mentési feladatokban való segítségnyújtásra.

A dróntechnológia fejlődésével és a távirányítású drónok új iparágakban történő felhasználásával a hőkamerákkal felszerelt drónok felhasználási lehetőségei egyre csak növekedni fognak.

 

Ipari megoldásainkról itt olvashattok részletesebbenhttps://myactioncam.hu/dji-enterprise

Kapcsolatfelvétel

Töltsd ki ezt az űrlapot, ha ajánlatot vagy további információt szeretnél kérni a szolgáltatásainkról, eszközeinkről:


Keresés