Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Elfogadom
Menü

Januártól új drónszabályok

2020. 12. 17. 10:00:00
Januártól új drónszabályok

Évek óta várunk egy olyan szabályozásra, amely ha nem is jár a dróntechnológia elött, de egyszerübbé teszi a mindennapi felhasználást.

Az első lépést megtette a jogalkotó. Ugyan még nem tudunk minden részletet, de egy reggeli beszélgetés kedvéért ügyvezetőnk Balázsék rendelkezésére állt.

 

 

2021 januárjától megváltoznak a drónokra (Tv. szerint pilóta nélküli légijárművekre) és használatukra vonatkozó szabályok. A 2019-ben elfogadott uniós keretszabályokat a magyar jogalkotó a január 1-től életbelépő  törvénymódosítással egészítette ki.
Ha igazán pontosak szeretnénk lenni, akkor ez a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény módosítása. Sok részlet még nem ismert, ezeket kormány és miniszteri rendeletek fogják tartalmazni.

 

 

Amennyiben nem jogászként olvassuk a törvényt, elsőre hiányosnak tűnhet, de ne felejtsük el, hogy az EU szabályozás, a módosított Lt. és a még nem publikált rendeletek halmaza fogja meghatározni a hobbinkat és hivatásunkat a jövőben.

 

 

Lakott területeken belül a drónunkat a jövőben is csak kijelölt eseti légtérben reptethetjük, amelyre az engedélyt továbbra is a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztálya adja ki.

Az eseti engedély hossza 7 napra rövidül és kiadás szabályai várhatóan érdemben nem változnak majd, de erről szintén nincs elérhető rendelet a cikk írásának időpontjában.

 

Ez eddigiekhez képest a kötelező biztosítás sem jelent változást, viszont várhatóan átrendeződik a piac és nagyobb kínálatból lesz lehetőségünk választani.

 

A repülések előtti tájékozódásban a Hungarocontrol által üzemeltetett MyDroneSpace applikácó lesz segítségünkre (a tesztidőszaka véget ért, január 1-től elérhető iOS és Android rendszerekre). Az esetleges No-Drone-Zone-ok, légtér információk és repüléseink bejelentése miatt várhatóan napi használatban lesz mindannyiunk telefonján.

 

 

Amit biztosan tudunk, hogy három különböző drón kategóriát különböztetnek meg a szabályok: Nyílt, Speciális és Engedélyköteles.

Azokat a drónokat, melyek 120 gramm felszállótömegnél nehezebbek, rendelkeznek adatrögzítővel, vagy a pilótától 100 méternél messzebbre repülnek regisztrálni kell.

A regisztrációt a KTI oldalán tehetjük majd meg, de ennek a részletei még nem ismertek, valamint minden regisztrált drónt kezelő távpilótának a kategóriájának megfelelő vizsgát kell tennie, viszont az ezzel kapcsolatos összes részletet sem publikálta még a jogalkotó. Annak a távpilótának, aki a nyílt kategóriában meg szeretne felelni 40 kérdésre kell online válaszolni.

 

Ha szeretnél elmélyülni az aktuálissá váló jogi környezetben, akkor itt mindent megtalálsz hozzá:

 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R0947&from=EN

 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R0945&rid=1

 

https://www.parlament.hu/irom41/13666/13666-0014.pdf

 

Tartalomhoz tartozó címkék: dróntörvény hír

Keresés