Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál. Elfogadom
Menü

GoPro Hero 10 Black: 7 fontos különbség az elődhöz képest, amit tudnod kell

GoPro Hero 10 Black: 7 fontos különbség az elődhöz képest, amit tudnod kell Összehasonlítottuk a GoPro Hero 9-et a legújabb Hero 10-es kamerával.

A GoPro új zászlóshajója, a Hero 10 Black kétszámjegyű nevéből arra lehetett következtetni, hogy jelentős frissítéseket kapott az elődjéhez képest, azonban ez nem feltétlenül lett így.

Ennek a generációnak nincsenek olyan nagy formatervezési változásai, mint anno a GoPro Hero 9 Black esetében volt, ami a legtöbb felhasználónak megkönnyebbülést jelenthet, mivel a Media Mod és egyéb kiegészítők is kompatibilisek maradnak a Hero 10-zel is.

Ehelyett a GoPro Hero 10 Black inkább minőségi frissítést kapott, és erre már régóta vártunk. GP2 processzora például sokkal gyorsabbá és szórakoztatóbbá teszi az akciókamerának a használatát.

Az új chip magasabb képkockasebességet tesz lehetővé, fejlettebb képfeldolgozást, javított stabilizációt és jobb élő streaming funkciókat tud kiszolgálni. A GoPro Hero 9 Black tulajdonosainak akkor érdemes fontolóra venniük a cserét, ha gyorsabb működésre vágynak.

Alább olvashatjátok az összes többi kulcsfontosságú fejlesztést, amellyel a Hero 10 Black eltér a Hero 9-től.


1.) Új processzor, öt év óta az első

A GoPro Hero 10 Black kamerába építettek egy új processzort, ami a 2017-es Hero 6 Black óta nem változott. Ezt a chipet GP2-nek hívják.

A GoPro „gyorsabb rendszerindítást, érzékenyebb érintőfelületet és gyorsabb rögzítést ígér”. Lehet, hogy ez nem hangzik elsőre olyan izgalmasan, de úgy gondoljuk, hogy ez az egyik legszembetűnőbb változás, amit a GoPro-nak már évek óta meg kellett volna lépnie.

Ezek a kamerák a legdrágább fogyasztói akciókamerák, de az interfészek körüli navigálás mindig kissé nehézkes volt. A GoPro GP2 megváltoztatta ezt, és új, gyorsabb vezetékes átviteli módot is bevezetett.


2.) Javított képminőség gyenge fényviszonyok mellett

A legtöbb akciókamerának gyenge a videós teljesítménye a nem megfelelő fényviszonyok között. Ugyanez igaz a GoPro-ra is, és szerintünk a GoPro Hero 10 Black nem változott ebben drasztikusan.

Az új kamera javítja a gyenge fényviszonyok közötti tartalomgyártást, de ez a jobb feldolgozásnak, nem pedig egy nagyobb szenzornak, vagy egy továbbfejlesztett lencsének köszönhető.

A GoPro szerint ez az új zajcsökkentés a leghatékonyabb naplementekor, alkonyatkor, vagy amikor sűrű lombkorona alatt fényképezel. Így ez fontos képminőségi javulást jelenthet az Insta360 és a DJI kameráihoz képest.


3.) Hypersmooth 4.0 

A régi GoPro rajongók sejthették, hogy ennek a funkciónak a fejlesztése is várható. 

A GoPro Hero 10 Black bevezeti a Hypersmooth 4.0 stabilizálást. Ez 27°-ról 45°-ra növeli a horizont szintezés hatékonyságát. A plusz 18° azt jelenti, hogy agresszívebben mozoghatsz anélkül, hogy megtörnéd a teljesen stabilizált álló kamera illúzióját. Elképzelhetjük, hogy ez hasznos lehet off-road kerékpárosok és snowboardosok számára.


4.) Továbbfejlesztett lencse

A GoPro Hero 10 Black némileg javította az objektívet, de ezek mind a külső lencseborításra vonatkoznak, nem pedig a belső lencsére.

A GoPro továbbfejlesztette a üveg fajtát a nagyobb karcállóság érdekében. Továbbra is levehető a külső üveg, de kevésbé valószínű, hogy cserélned kell. Ezen felül kapott egy "hydrophobic" bevonatot, amely valóban hatékonyabban vezeti el a vízcsppeket a lencséről - ez nagy előrelépés a vízi sportok szerelmeseinek.

A „csökkentett szellemkép” talán a legérdekesebb változás.

A lencsebevonat javítja a kép kontrasztját, ami korábban egyfajta kísérteties torzulást okozhatott az árnyékosabb területeken, amik mozognak.


5.) 60 FPS / 5.3K felbontás, nagyobb felbontású fényképek készítése
A GoPro Hero 10 Black GP2 processzora egy jobb minőségű felvételi módot tud már kezelni. Igaz, nincs még 8K felvétel, de a GoPro Hero 9 Blackben látott 5.3K felbontású mód mostantól 60 képkockával operál.

Ez egy jelentős frissítés, hiszen már nem kell választanod a nagyobb képsebesség vagy a 4K feletti felbontás között.

Viszont a legjobb Hypersmooth 4.0 stabilizációs eredmények elérése érdekében ragaszkodni kell az 5.3K felbontáshoz 30 fps-sel, vagy a 4K-hoz 60 fps melett. A többi módban kevésbé működik hatékonyan a stabilizálás.

A GoPro Hero 10 Black állóképei is kissé eltérnek. Mostantól az érzékelő natív felbontásával 23MP-lel rögzíthetőek a képek, nem pedig úgy, mint a Hero 9 Black esetében 20MP-lel. Mindkét kamera ugyanazt a képérzékelőt használja, így ez egy kevésbé jelentős frissítés.


6.) Jobb előnézeti minőség a kijelzőknél
A GoPro megváltoztatta a GoPro Hero 10 Black első és hátsó kijelzőjét.

Az elülső képernyő 1,4 hüvelykes LCD-vel rendelkezik, mint a legutóbbi kameránál, de most „simább élő előnézet” érhető el. Ez nem azt jelenti, hogy maga a képernyő jobb, hanem azt, hogy a GoPro Hero 10 Black könnyebben képes meghajtani egy másodlagos kijelzőt is.
Azonban a hátsó képernyő, még mindig 2,27 hüvelykes LCD, szintén javított érintési érzékenységgel rendelkezik.


7.) 5g-mal könnyebb és jobb webkamera
A GoPro Hero 10 Black nagyon hasonlít a Hero 9 Black-re. Súlya azonban 5 g-mal kevesebb, 158 g helyett 153 ​​g. Valószínűleg soha nem vettük volna észre, ha nem nézzük át a két kamera specifikációs lapjait :)
Viszont jelentős változás történt abban, hogy a GoPro-t élő közvetítésre vagy webkameraként használhasd, USB-C-n keresztül. A Hero 10 Black webkamerát Hypersmooth 4.0 stabilizációval is használhatod.

A felbontás plafonja azonban 1080p marad, nem emelték meg 4K-ra. (Ki tudja, talán majd egy jövőbeli frissítéssel?!)

Keresés