Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Elfogadom
Menü

DJI Mini 3 Pro vs DJI Mini 2: melyik a legjobb kis drón a számodra?

DJI Mini 3 Pro vs DJI Mini 2: melyik a legjobb kis drón a számodra? Melyik DJI kompakt drónt érdemes megvenned?

A DJI Mini 3 Pro a 2020-as DJI Mini 2 utódja. Könnyen kezelhető drón, mivel 250 gramm alatti súlya miatt a legtöbb országban nem kell regisztrálni. Ez a könnyű súly más előnyökkel is jár.

A DJI Mini 3 Pro teljes tárgyfelismerő rendszerrel rendelkezik. Kamerája nagyobb érzékelővel rendelkezik, mint a Mini Pro 2-nek van, és képes 4K felbontású videót készíteni 60 képkocka/másodperc sebességgel, és van egy Full HD 120fps lassított felvétel mód is.

A gyorstöltés drámaian javult, van egy új DJI RC-vezérlő, és - a legkevésbé bíztunk abban, hogy látjuk a fejlesztését - még az üzemidő jelentős növelésére is van lehetőség az új "Plus" sorozatú akkumulátorral (legalábbis azok számára, akik az EU-n kívül élnek :( ). 

A Mini 3 Pro egyértelműen egy sokkal jobb képességű drón, de ezekért a frissítésekért fizetni kell. Tehát melyiket érdemes megvenni? Nézzünk bele a részletekbe.

DJI Mini 3 Pro vs. DJI Mini 2: design és vezérlés

  • A Mini 3 Pro valamivel nagyobb, mint a Mini 2
  • Mindkettő 250 g alatti súllyal rendelkezik
  • A DJI RC elérhetőbbé teszi az integrált kijelzős távirányítókat

A DJI Mini 3 Pro egészen másképp néz ki, mint a DJI Mini 2, jobban, mint ahogy azt elképzeltük. 

Ez még mindig egy nagyrészt ismerős mini drón dizájn, csak néhány új látható funkcióval, valamint néhány finomítással, amit a DJI a súlyának csökkentése érdekében végzett. A DJI Mini 2 például stabilizátorlábakat kapott minden rotor karjának végén, hogy a drón a földön is le tudjon ereszkedni.

Ezeket áthelyezték a DJI Mini 3 Pro hasa alá.

Kevesebb műanyag, kisebb súly? Persze, de a DJI a Mini 3 Pro-t lényegesen nagyobbá tette elődjénél, akár a propellerekkel, akár azok nélkül. Az új drón teljes repülésre kész méretei 251 x 362 x 70 mm, szemben a DJI Mini 2 245 x 289 x 56-os méretével. 

Ugyanilyen fontos, hogy a DJI Mini 3 Pro összecsukott méretei is nagyobbak 145 x 90 x 62 mm, míg a DJI Mini 2 esetében csupán csak 138 x 81 x 58 mm. Jó látni, hogy a drónok méretei közelebb kerülnek egymáshoz, amikor összecsomagolva tárolásra és szállításra kerülnek. 

A legszembetűnőbb vizuális különbség a kettő között a DJI Mini 3 Pro előlapján található új akadályérzékelő kamerák. Míg a DJI Mini 2 eleje egy kicsit úgy néz ki, mint egy bálnacápaé, addig az új dizájn inkább rovarszerű. 

A DJI egy új távirányítót is kiadott a DJI Mini 3 Pro-hoz - a DJI RC-t -, ami illik a magasabb kategóriás termékekhez. Míg a DJI Mini 2 egy olyan távirányítót tartalmaz, amely a telefon kijelzőjéhez csatlakoztatható. Az új vezérlő 5,5 hüvelykes képernyője 700 nit fényerővel rendelkezik, ami egy tisztességes telefon fényerejéhez hasonlítható, és mégis csak 390 grammot nyom, hasonlóan a hagyományos Mini 2 távirányítóhoz. 

Ez gyakorlatilag egy sokkal elérhetőbb változata a DJI RC Pro-nak - ez a távirányító a DJI Mavic 3-mal érkezett, és még fényesebb, akár 1000 nit, de egy kisebb vagyonba kerül.

DJI Mini 3 Pro vs DJI Mini 2: specifikációk és jellemzők

  • A DJI Mini 3 Pro megfelelő akadályfelismerő rendszerrel rendelkezik
  • Ez sokkal jobb automatizált repülési módokat tesz lehetővé
  • A repülési idő kissé, vagy drámaian megnőtt az új Plus akkumulátorral

Az új akadályérzékelő szenzorok a DJI Mini 3 Pro-t egészen más drónná teszik, mint a DJI Mini 2-t egy olyan területen, amelyet az első drónvásárlók talán nem vesznek figyelembe:
az intelligencia. A DJI Mini 2 csak lefelé néző szenzorokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az alatta lévő akadályok észlelését. 

A DJI Mini 3 Pro lenyűgözően sok érzékelővel rendelkezik, különösen egy ultrakönnyű drónhoz képest. A lefelé néző szenzorok megmaradtak, de az előre és hátra néző szenzorok újak, amelyek lehetővé teszik, hogy a drón automatizálja a mozgását, és sokkal jobban érzékelje a körülötte lévő világot.

A DJI előre néző szenzorai 106 fokos vízszintes és 90 fokos függőleges látószöggel rendelkeznek. A hátsó akadályérzékelők szűkebb, 58 fokos vízszintes és 73 fokos függőleges effektív látótérrel rendelkeznek. 

Az előre beprogramozott Quick Shot repülési módok felállása nagyrészt ugyanaz. Mindkét drón rendelkezik Dronie, Helix, Rocket, Circle és Boomerang üzemmódokkal, míg a DJI Mini 3 Pro kiegészül az Asteroiddal, amely egy olyan ultra-zoom-hatást használ, amely úgy tűnik, hogy a földet egy apró bolygóvá változtatja.

Ezek a képességek inkább a FocusTrack funkciókban jönnek be a képbe. A Point of Interest 3.0 körbe repüli a témát, míg az ActiveTrack 4.0 mód vagy oldal irányban, vagy a szokásos "követési" mintákban megy a téma után. Ezek a "követési" mód formái, amely az egyik legfontosabb funkció, ami hiányzik a DJI Mini 2-ből. 

A DJI Mini 3 Pro rendelkezik egy MasterShots móddal is, amelyben a drón egy sor mozdulatot végez, miközben a témát középen tartja. 

A DJI Mini 3 Pro-val sokkal könnyebb lesz profi megjelenésű YouTuber B-roll felvételeket készíteni, mint a DJI Mini 2-vel. És ez talán a legfontosabb dolog, amit ez az új drón kínál, sokkal közelebb hozza a DJI high-end drónjaihoz. 

A sebességben azonban nem kapunk változást. Mindkét drónt 16m/s végsebességre, valamint 5m/s-os emelkedésre és ereszkedésre méretezték. Csak alig lassabb, mint a DJI Mavic Air 2. 

A DJI az akkumulátor élettartamát is a lehető leghosszabbra kitolta, látszólag a súlyoptimalizálással növelve az akkumulátor méretét. Míg a DJI Mini 2 2250mAh-s akkumulátora 31 percig tart a levegőben, addig a DJI Mini 3 Pro 2453mAh-s akkumulátora 34 percet. Ez 9%-os növekedést jelent az akkumulátor kapacitásában, és nagyjából 9%-os növekedést a repülési időben.

A töltési sebesség is javult. Míg a DJI Mini 2 egy 18 W-os gyorstöltővel, addig a DJI Mini 3 Pro egy 30 W-os töltővel rendelkezik, amely az USB-PD szabványt használja. Ez állítólag 68 perc alatt tölti fel az akkumulátort, és egy nagyobb teljesítményű adapterrel még ennél is jobb teljesítményre lehet képes; a DJI specifikációi szerint a DJI Mini 3 Pro akkumulátora akár 37W-os töltést is támogat. 

Ahogyan az várható volt, a DJI Mini 3 Pro vezeték nélküli szabványát is továbfejlesztette O3-ra szintre. A maximális hatótávolság országonként változik, de az Egyesült Államokban 12 km, a DJI Mini 2 10 km-es hatótávolságához képest. A maximális vezeték nélküli sávszélesség még nagyobb mértékben nő, 8Mbps-ről 18Mbps-ra, és ez sokkal jobb előnézeti képet eredményez.

A DJI Mini 3 Pro a DJI Mini 2 720p/30fps nézete helyett 1080p, 30fps élőképet támogat. A késleltetés is csökkent, 200ms-ról 120ms-ra.  

DJI Mini 3 Pro vs. DJI Mini 2: kép- és videóminőség

  • Nagyobb érzékelő, gyorsabb objektív
  • Valódi függőleges felvételkészítés
  • HDR videó mód
  • Újdonság a 4K/60p és a 120fps lassított felvétel

A DJI Mini 3 Pro képminőségi javulást is mutat, de a legokosabb funkció itt az új függőleges felvételi mód. Ez egy új gimbal-kialakítást foglal magában, amely 90 fokkal elfordítja a kamerát, így a drónnak nem kell a képbe vágnia a függőleges videó rögzítéséhez. 

Ez egy okos új funkció, amely úgy tűnik, összhangban van mindazokkal, akik gyakran szeretnének majd portré nézetű videót készíteni, nem pedig a klasszikus tájolásban. 

A DJI Mini 3 Pro egy teljesen új érzékelővel is rendelkezik. A felbontás 12MP-ről 48MP-re emelkedett, bár ez minden bizonnyal a 12MP-es felvételkészítésre tervezett quad bayer array érzékelő lesz. 

 

De van még más jó dolog is. A szenzor mérete az akciókamerák klasszikus 1/2,3 hüvelykes méretéről - amelyet a Mini 2-n találsz - 1/1,3 hüvelykesre nőtt. Ez egy sokkal nagyobb érzékelő, ami javítja a dinamikatartományt és a gyenge fényviszonyok között nyújtott teljesítményt. A Mini 3 Pro új objektívje is segít ebben: a rekesznyílása f/1,7, ami jóval gyorsabb, mint a DJI Mini 2 f/2,8-as rekesznyílása. Nagyobb érzékelő, "gyorsabb" objektív - ez mind jó hír.

Az új felvételi módok előnyeit könnyebb számszerűsíteni. A DJI Mini 3 Pro 60 képkocka/másodperc sebességgel képes 4K videót készíteni, míg a DJI Mini 2 30 kép/mp rögzítésre korlátozódik ezen a felbontáson. 

Emellett egy valódi lassított módot is kapott, amely 120 kép/mp sebességgel képes Full HD videót rögzíteni. A DJI Mini 2 a 60 kép/mp 2,7K felbontásra képes, ami egy szerény 2x lassított felvétel effektust eredményez a szerkesztésben.

forrás: Dope Tech

A DJI Mini 3 Pro HDR móddal is rendelkezik, ami a DJI Mini 2-ből hiányzik. A DJI ezt natív dual-ISO funkcióként írja le, ami a DOL-HDR használata felé mutat. Ez egy szenzorszintű funkció, ahol a kamera hatékonyan képes egyszerre két expozíciót rögzíteni azáltal, hogy minden egyes szenzorpixelsort kétszer olvas le, sötétebb és világosabb felvételekhez; a kettőt kombinálva növelheti a végső felvétel dinamikatartományát. 

A funkció bekapcsolása felére csökkenti a maximális képkockasebességet 30 kép/mp-re, de megoldja a HDR-képek klasszikus problémáját, a szellemképesedést. 

A jobb minőségű csúcsfelvételi módoknál természetesen a bitráta felső határa is emelkedik, 100 Mbps-ról 150 Mbps-ra. Kapunk egy D-Cinelike módot is, ami egy "lapos" előbeállítás, amely a legnagyobb dinamikatartományt hivatott biztosítani azok számára, akik a színt maguk fogják megadni a szerkesztés során. 

Összesítés

Reálisan nem is kérhettünk volna többet a DJI Mini 3 Pro-tól. A DJI egy halom új funkciót adott nekünk, mint például a 120fps lassított felvétel, HDR és egy megfelelő tárgyfelismerő rendszer; ez utóbbi sokkal hasznosabbá teszi a drónt.

Az új DJI RC távirányító is növeli a Mini 3 Pro hitelességét, mivel lehetővé teszi a gyors felszállást anélkül, hogy a telefont a távirányítóhoz kellene párosítani. 

Az ára az egyetlen akadály. A DJI Mini 3 Pro kevésbé elérhető, mint a DJI Mini 2, amely már egy ideje az egyik kedvenc "első drón" ajánlásunk. 

Azonban úgy gondoljuk, hogy ez egy értékes fejlesztés lesz azok számára, akik már használták a DJI egyik kezdő drónját, és szeretnék megtenni a következő lépést, különösen azért, mert a távirányítón spórolhatsz, ha már rendelkezel egy kompatibilis távirányítóval. 


Forrás: Techradar.com

Keresés