Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Elfogadom
Menü

DJI Mavic 3 Enterprise vs DJI Phantom 4 RTK

DJI Mavic 3 Enterprise vs DJI Phantom 4 RTK

A Mavic 3 Enterprise a mi új, kompakt és könnyű drónos földmérési megoldásunk. Olvasd el részletes összehasonlításunkat a Mavic 3E és a DJI Phantom 4 RTK között, és megtudhatod, miért a Mavic 3 Enterprise a hatékonyabb drónos térképezési megoldás.

  • A Mavic 3 Enterprise a mi új, kompakt és könnyű drónos földmérési megoldásunk;
  • A Mavic 3E hordozhatóbb és hatékonyabb megoldás, mint a DJI Phantom 4 RTK; 
  • A Mavic 3 Enterprise nagyobb érzékelővel, nagyobb pixelmérettel és hosszabb repülési idővel rendelkezik, mint a P4 RTK;
  • A tesztek azt mutatják, hogy a Mavic 3 Enterprise akár nyolcszor hatékonyabb, mint a P4 RTK, ha a GSD 1 cm;
  • Olvasd el a blogunkat a Mavic 3E és a Phantom 4 RTK részletes összehasonlításához. Ott megtudhatod, hogy a Mavic 3 Enterprise hogyan viszonyul az M300 RTK-P1-hez a légi felméréshez.

A drónok a földmérés kulcsfontosságú eszközévé váltak, és a DJI megoldásai hozzájárultak ehhez a forradalomhoz.

Most a DJI bemutatta legújabb térképező drónját: A Mavic 3 Enterprise-t.

A népszerű Mavic sorozatból merítve inspirációt, kompakt és könnyű légi felmérési megoldást kínál.

Hogyan viszonyul tehát a Mavic 3 Enterprise a DJI másik hordozható légi felmérési megoldásához, a P4 RTK-hoz?

Ebben a blogban megnézzük. Az is elemzésre kerül, hogy a Mavic 3 Enterprise hogyan viszonyul az M300 RTK-hoz és a P1-hez.

DJI Mavic 3 Enterprise kontra DJI Phantom 4 RTK: A legfontosabb adatok áttekintése 

Mielőtt részletesen belemerülnénk a konkrétumokba, vessünk egy pillantást a legfontosabb specifikációkra egy pillantással.

  Mavic 3 Enterprise Phantom 4 RTK
Kamerák Széles látószögű kamera: 4/3 CMOS, 20MP;
Tele kamera: 1/2 inch CMOS, 7x-56x zoom
Széles látószögű kamera: 1 inch CMOS, 20MP
Súly 915g (tartozékok nélkül) 1,391g
Hordozhatóság Összecsukható Nem összecsukható
Maximális repülési idő 45 perc
*42 perc RTK modullal
30 perc
A térképezési küldetés maximális repülési sebessége 15m/s 13m/s
Maximális szélsebesség ellenállás 12m/s 10m/s
Átvitel 03 Enterprise
8km (CE)
OcuSync
5km (CE)
Vezérlő DJI RC Pro Enterprise Szabvány RC and SDK RC
További modulok Igen, beleértve az RTK modult és a hangszórót is Nem

DJI Mavic 3 Enterprise Vs Phantom 4 RTK: Kamerák

A kamera minősége döntő fontosságú a földmérésnél. A Mavic 3 Enterprise ezen a téren az élre tör, több kulcsfontosságú fejlesztésnek köszönhetően, mint a Phantom 4 RTK.

Bár mindkét drón széles kamerája 20MP felbontású, a Mavic 3 Enterprise nagyobb 4/3 CMOS érzékelővel rendelkezik, ami előnyösebb, mint a Phantom 4 RTK egy hüvelykes érzékelője. Ez javítja a képminőséget, nagyobb pixelek méretét eredményezve.

A Mavic 3 Enterprise 3,3 mikrométeres pixelméretet ér el, ami felülmúlja a P4 RTK 2,4 mikrométeres értékét.

A nagyobb pixelek jobb teljesítményt jelentenek gyenge fényviszonyok mellett, csökkentett zajt, jó dinamikatartományt és több információ kinyerésének lehetőségét: ez nagy előny a precíz és hatékony légi felmérés szempontjából. A Mavic 3 Enterprise intelligens gyenge fényviszonyok mellett is rendelkezik Intelligens Gyenge Fényviszonyok móddal, amely jelentősen jobb teljesítményt nyújt félhomályban.

A Mavic 3 Enterprise egy 12 megapixeles telekamerával is rendelkezik, amely akár 56-szoros hibrid zoom elérésére is képes.

A Mavic 3 Enterprise rövidebb felvételi intervallummal is rendelkezik - a Phantom 4 RTK 2,5 másodpercével szemben 0,7 másodpercenként készít egy képet, ami tovább javítja a felmérés hatékonyságát. Erről bővebben a következő részben olvashatsz.

Mindkét drón mechanikus zárral rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nagyobb sebességnél a gördülő zár elmosódásának veszélye nélkül mozoghatnak a felvételek készítése közben.

Az alábbi táblázatok áttekintést nyújtanak mindkét drón kameraspecifikációjáról.

Széles látószögű kamera

  Mavic 3 Enterprise Phantom 4 RTK 
CMOS 4/3  1 Inch
Effektív pixelek 20MP 20MP
Pixel méret 3.3um 2.4um
Minimális felvételi időköz 0.7s 2.5s
Zárszerkezet Mechanikus/elektronikus Mechanikus/elektronikus
Képformátum JPEG/DNG (RAW) JPEG
Maximális képfelbontás 5280 x 3956 5472 x 3648
360° Panorama kép Támogatott Nem támogatott

 

Tele kamera

  Mavic 3 Enterprise Phantom 4 RTK
CMOS 1/2-inch -
Effektív pixelek 12MP -
Zoom Hibrid zoom: 56x -

DJI Mavic 3E vs DJI P4 RTK: Mérési hatékonyság és pontosság

A Mavic 3 Enterprise rendkívül hatékony földmérési megoldás, különösen a Phantom 4 RTK-hoz képest.

Ezt több tényező is lehetővé teszi, többek között a jobb minőségű érzékelője (például nagyobb pixelméret és nagyobb szenzor), a rövidebb felvételi intervallum és a jobb akkumulátor-üzemidő (45 perc - vagy 42 perc RTK modullal - szemben a 30 perccel).

A tesztek azt mutatták, hogy a Mavic 3 Enterprise akár nyolcszor hatékonyabb, mint a P4 RTK, ha a GSD 1 cm. 5 cm GSD esetén a Mavic 3E orhofotó hatékonysága elérheti a 2,25 négyzetkilométert, ami 1,9-szerese a Phantom 4 RTK-nak.

Az alábbi táblázat mutatja a Mavic 3 Enterprise megnövelt hatékonyságát a Phantom 4 RTK-hoz képest.

A felmérés hatékonyságának elősegítése érdekében a Mavic 3 Enterprise az intelligens ferde felvételkészítés (Smart Oblique Capture) előnyeit élvezi: A gimbal automatikus elforgatása a különböző szögekből történő felvételek készítéséhez.

Ez azt jelenti, hogy neked, a Mavic 3E-nek két repülést kell végrehajtanod a felmérési terület felett a szükséges ferde adatok rögzítéséhez, míg a P4 RTK-nak öt repülést kell végrehajtania különböző repülési rácsmintákkal ugyanezen adatok összegyűjtéséhez. A DJI szerint a Mavic 3E számára a Smart Oblique Capture funkció az év végén érkezik.

Mindkét drón előnye a TimeSync, amely folyamatosan összehangolja a repülésvezérlőt, a kamerát és a repülőgépek RTK modulját. Emellett a TimeSync biztosítja, hogy minden egyes fénykép a legpontosabb metaadatokat használja, és a pozicionálási adatokat a lencse optikai középpontjához rögzíti - ezzel optimalizálja a fotogrammetriai módszerek eredményeit, és lehetővé teszi, hogy a kép centiméteres szintű pozicionálási adatokat érjen el.

Fontos megjegyezni, hogy a Mavic 3E RTK modulja tartozék, és neked külön kell megvásárolnod. Ez a modul a nagy pontosságú felméréshez szükséges.

Eközben a modellezés pontosságának biztosítása érdekében a Mavic 3E kamerája a gyárból való kilépéskor belső paraméterekkel kalibrálva lesz, és a belső paraméterek minden egyes kép XMP-információjába be lesznek írva.

A Mavic 3E és a P4 RTK a D-RTK 2 bázisállomással használható: A DJI továbbfejlesztett, nagy pontosságú GNSS-vevője, amely támogatja az összes főbb globális műholdas navigációs rendszert, és valós idejű differenciális korrekciókat biztosít, amelyek centiméteres szintű pozicionálási adatokat generálnak a jobb relatív pontosság érdekében.

A GNSS tekintetében a Mavic 3 Enterprise négy GNSS rendszert támogat, míg a P4 RTK három rendszert.

Az Egyesült Királyság régiójában működő drónok esetében ezek a GNSS-rendszerek a következők:

  • Mavic 3 Enterprise: GLONASS: GPS + Galileo + BeiDou + GLONASS.
  • Phantom 4 RTK: GPS + GLONASS + Galileo

DJI Mavic 3 Enterprise Vs DJI Phantom 4 RTK: Teljesítmény

A Phantom 4 RTK egy nagy teljesítményű, kompakt földmérési megoldás. Te viszont a Mavic 3 Enterprise-ről érdeklődsz, amely számos kulcsfontosságú teljesítményjellemzőt átvesz és továbbfejleszt.

A hosszabb repülési idővel már foglalkoztunk, ami segít a felmérés hatékonyságának növelésében, de a Mavic 3E ennél tovább megy, lehetővé téve számodra, hogy több környezetben több adatot rögzíts.

A Mavic 3 Enterprise sorozat például robusztusabb, köszönhetően a jobb szélsebesség-ellenállásnak (12 m/s, szemben a P4R 10 m/s-ával) és a nagyobb működési tartománynak, amely -10°C és 40°C közötti hőmérsékleten való repülést tesz lehetővé, szemben a P4 RTK 0°C és 40°C közötti hőmérsékletével.

Azonban egyik repülőgép sem rendelkezik IP-besorolással, ami azt jelenti, hogy nem alkalmasak nedves időjárási körülmények között történő üzemeltetésre.

A fokozott időjárásállóság mellett a Mavic 3E agilisabb repülőgép is, nagyobb emelkedési és süllyedési sebességgel rendelkezik.

Az alábbi táblázat áttekintést nyújt a drónok legfontosabb teljesítményjellemzőiről.

  Mavic 3 Enterprise Phantom 4 RTK
A térképezési küldetés maximális repülési sebessége 15m/s 13m/s
Maximális emelkedési sebesség 6m/s (N Mode)
8m/s (S mode)
6m/s (küldetéses repülés)
5m/s (kézi repülés)
Maximális ereszkedési sebesség 6m/s 3m/s
Max szélsebesség ellenállás 12m/s 10m/s
Maximális repülési idő 45 perc
*42 perc RTK modullal
30 perc
Üzemi hőmérséklet -10°C to 40°C 0°C to 40°C
Maximális szolgáltatási mennyezet a tengerszint felett 6,000m 6,000m

DJI Mavic 3 Enterprise Vs DJI Phantom 4 RTK: Biztonsági jellemzők

A drónok teljesítményének legfontosabb összetevője azok biztonsági funkciói.

A Phantom 4 RTK rendkívül megbízható drón, de a Mavic 3 Enterprise több új technológiával rendelkezik a DJI-től, amelyek még nagyobb biztonságot nyújtanak a pilótáknak repülés közben.

A Mavic 3 Enterprise rendelkezik minden irányban működő binokuláris látórendszerrel, szemben a P4 RTK előre/hátra/lefelé binokuláris látórendszerével.

A Mavic 3 Enterprise további előnyei:

  • Fejlett hazatérés: Automatikusan meghatározza az optimális útvonalat vissza a kiindulási ponthoz, és gyorsan végrehajtja azt. 
  • APAS 5.0: A Mavic 3 Enterprise folyamatosan érzékeli az objektumokat minden irányban repülés közben, és gyorsan és zökkenőmentesen megkerüli azokat.
  Mavic 3 Thermal Phantom 4 RTK 
Akadályelkerülés Omnidirekcionális látórendszer;
Infravörös érzékelő a repülőgép alján
Előre/hátra/lefelé látórendszer;
Infravörös érzékelők két oldalon
Továbbfejlesztett RTH Támogatott Nem támogatott
APAS ( Advanced Pilot Assistance System) APAS 5.0 Nem támogatott

DJI Mavic 3 Enterprise Vs DJI Phantom 4 RTK: Design

A DJI Mavic 3 Enterprise és a Phantom 4 RTK kialakításukban különböznek egymástól.

Az egyik legnagyobb különbség, hogy a Mavic 3E összecsukható, míg a Phantom 4 RTK fix. Ez, valamint a könnyebb testsúlya azt jelenti, hogy a Mavic 3 Enterprise egy hordozhatóbb repülőgép, amely ideális a hátizsákba csúsztatáshoz.

Mindkét drón fix kamerával rendelkezik, de a Mavic 3 Enterprise előnye, hogy képes extra modulokat, például reflektort és az fontos RTK modult szállítani.

Érdemes megjegyezni, hogy az RTK modul a P4 RTK részeként érkezik, míg a Mavic 3 Enterprise modulját külön kell megvásárolni és a repülőgép tetejére kell felszerelni. Erre a tartozékra azért van szükség, hogy a drón maximálisan ki tudja használni a felmérési képességeit.

  Mavic 3 Enterprise Phantom 4 RTK
Súly 915g
935g (RTK modullal)
Max felszállási súly: 1,050g
1,391g
Hordozhatóság Összecsukható Nem összecsukható
Átlós hossz 380mm 350mm
Propeller A repülőgépbe integrált, levehető Minden alkalommal installálni kell

DJI Mavic 3 Enterprise Vs DJI Phantom 4 RTK: távirányító

A Mavic 3 Enterprise az új DJI RC Pro Enterprise vezérlővel vezérelhető, amely 5,5 hüvelykes, 1000 nites, nagy fényerejű képernyővel rendelkezik, míg a Phantom 4 RTK a hagyományos, 5,5 hüvelykes beépített képernyővel rendelkező RC vagy a mobileszközökkel kompatibilis SDK távirányítóval vezérelhető.

A Mavic 3E az O3 Enterprise átviteli rendszer előnyeit élvezi, amely 8 km (CE) távolságon keresztül erősebb kapcsolatot biztosít, míg a Phantom 4 RTK a korszerűbb OcuSync rendszerrel és korlátozottabb, 5 km (CE) maximális átviteli távolsággal rendelkezik.

A Mavic 3E az új Pilot 2 alkalmazást használja, míg a P4 RTK szabványos vezérlője az előre telepített GS Pro alkalmazással rendelkezik. Az SDK távvezérlővel a kezelők csatlakoztathatnak egy kompatibilis Android vagy iOS készüléket, és telepíthetnek bármely kompatibilis DJI Mobile SDK-kompatibilis alkalmazást, hogy kihasználhassák a Phantom 4 RTK teljes teljesítményét.

További előnyként a Mavic 3 Enterprise használható a DJI FlightHub 2-vel: egy minden egyben felhőalapú drón üzemeltetési menedzsment platformmal.

DJI Mavic 3 Enterprise Vs DJI Phantom 4 RTK: Küldetéstervezés

A Mavic 3 Enterprise és a DJI Phantom 4 RTK számos repülés végrehajtására képesek, köszönhetően ezeknek a küldetéstervezési funkcióknak:

  Mavic 3 Enterprise Phantom 4 RTK
Térképezés Támogatott Támogatott
Oblique Támogatott Támogatott
Lineáris Támogatott Támogatott
Waypoint Támogatott Támogatott
Terepkövetés Támogatott Támogatott
Részletes ellenőrzés a Terra-ban Hamarosan Támogatott
Panoráma Támogatott Nem támogatott
Lineáris repülés (magasság beállítása) Nem támogatott Támogatott
Dupla rácsháló Nem támogatott Támogatott
Szögelt repülési útvonal Nem támogatott Támogatott
Blokk szegmentálás Nem támogatott Támogatott
RTK Rover Nem támogatott Támogatott

Mavic 3 Enterprise Vs M300 RTK és P1

A Mavic 3 Enterprise a Phantom 4 RTK továbbfejlesztése. De hogyan viszonyul a Mavic 3E a DJI másik fotogrammetriai megoldásához, az M300 RTK-val integrált P1 kamerához?

Az igazság az, hogy a M300-P1 még mindig a DJI legerősebb fotogrammetriai dróntérképező terméke, de más célközönséget céloznak meg.

A Mavic 3E ideális azoknak a földmérőknek, akik egy kompaktabb és költséghatékonyabb légi felmérési megoldást keresnek, valamint azoknak, akik nem akarnak egyenesen az M300 RTK-P1-re ugrani, amely egy lényegesen drágább és nehezebb repülőgép.

Fontos leszögezni, hogy az M300 RTK sokoldalúbb drón, amely számos hasznos teherrel - beleértve a LiDAR-t is - integrálható a nagyobb működési rugalmasság érdekében.

De mindazok számára, akik a kettő közötti választást fontolgatják, itt vannak néhány fontos statisztikák, amelyek segítenek.

Repülőgép

  Mavic 3 Enterprise M300 RTK + P1
Súly 935g (RTK modullal) kb. 7.1kg
IP-besorolás None M300: IP45
P1: IP4X
Szélsebesség ellenállás 12m/s 15m/s
Hatótávolság (CE) 8km 8km
Maximális repülési idő 45 perc
*42 perc RTK modullal
kb. 40 perc
Működési hőmérséklet -10°C to 40°C -20°C to 50°C

Kamera

  Mavic 3 Enterprise (wide camera) M300 + P1
CMOS 4/3 inch Full Frame
Effektív pixelek 20MP 45MP
Pixel méret 3.3um 4.4um
Minimális fotóintervallum 0.7 s 0.7 s
Objektívek Fixed Cserélhető.

DJI DL 24mm, DJI DL 35mm, DJI DL 50mm
Maximális fényképméret 5280 x 3956 3:2 (8192×5460)

A felmérés hatékonyságát tekintve pedig a következő a helyzetük:

Mavic 3 Enterprise Vs Phantom 4 RTK: Összefoglaló

A DJI Phantom 4 RTK reveláció volt, amikor 2018-ban megjelent: egy könnyű, kompakt és nagy pontosságú térképező drón.

A DJI azóta ezekre a szilárd alapokra épített, és most kiadta a Mavic 3 Enterprise-t, amely még nagyobb hordozhatóságot és még jobb hatékonyságot kínál.

A P4 RTK-val azonos piacot célozva, a Mavic 3E valószínűleg át fogja venni a DJI zászlóshajójának, a kompakt térképészeti megoldásnak a köpenyét. Végtére is, ez minden bizonnyal egy frissítés a Phantomhoz képest.

A Mavic 3 Enterprise minőségi földmérési megoldást kínál azoknak is, akik nem az M300 RTK-P1-et választják, vagy akik kicsiben akarnak kezdeni, mielőtt feljebb lépnének.

 

Forrás: Heliguy

Kérj ingyenes konzultációt és visszahívást!:


Keresés