Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Elfogadom
Menü

A DJI Dock megtérülési esetek

A DJI Dock megtérülési esetek

A DJI Dock használatának megtérülése közüzemi ellenőrzéseknél 

 

 

DJI Dock – autonóm drón dokkoló állomás (autonóm drónfészek) - A rendszerről röviden

 

Az autonóm drón rendszerek számos területen bevethetők, különösen olyan munkálatok elvégzésében nyújthatnak hasznos segítséget, ahol nagy távolságokat kell áthidalni, anélkül, hogy a földi személyzetet (elkerülhető) kockázatnak tennénk ki. Ennek a rendszernek a nagyszerűsége abban rejlik, hogy az irányítóközpontban ülő munkaerő bármikor azonnali küldetésre indíthatja a tőle bármekkora távolságban telepített dokkoló állomásról a drónt, ami 7 km sugarú körben lerepüli a számára távolról betáplált, előre megtervezett útvonalat. A küldetés végeztével a drón visszarepül a dokkhoz, feltöltődik és biztonságban várakozik a következő útjára. Legnagyobb előnye tehát az autonóm drón rendszereknek, hogy nem szükséges a földi kiszolgáló személyzet állandó jelenléte, csupán a távolból való irányítása. Itt meg kell jegyeznünk, hogy bár „autonómként” hivatkozunk ezekre a rendszerekre, az „automatizált” pontosabb megjelölés rájuk, mivel egy előre beprogramozott művelet automatikus végrehajtásáról van szó, nem pedig egy önállóan működő és döntéseket hozó rendszerről.  

A megtérülésének vizsgálata

A DJI Dock forradalmasíthatja a közüzemi szektort. Ismerd meg, hogyan növeli a hatékonyságot és a megtérülést ez a dokkoló állomásról induló drón a napelemfarmok felülvizsgálata során. Valamint azt, hogy az időigényes és kockázatos manuális ellenőrzés helyett, hogyan végez gyors és biztonságos, automatizált és távoli műveleteket. 

  • A DJI Dock forradalmi megoldás a közüzemi szektor számára, automatizálja a repüléseket és lehetővé teszi a távolról való monitorozást. 

  • Egy helyzetgyakorlati teszt szerint a DJI Dock a manuális napelem monitorozáshoz viszonyítva képes megfelezni az éves költségeket. 

  • A gyakori ellenőrzések elengedhetetlenek az energia kibocsátás fenntartásához: Egy 100 MW-os naperőmű esetén a DJI Dock lehetővé teszi a gyors és rendszeres ellenőrzéseket, míg a manuális módszerek egy terület ellenőrzéséhez akár 65 napot is igénybe vehetnek. 

  • Kínában a DJI Dock automatizált és távoli küldetései segítenek egy energiaipari cégnek egy a központjuktól 60 km-re lévő alállomás felülvizsgálatában, megkímélve ezzel a személyzetet a -20°C-ban történő adatgyűjtéstől. 

Freda Peng, a DJI Enterprise globális megoldások mérnöki igazgatója bemutatta a Dock előnyeit a napelem parkok és villamos hálózaton terén. 

A DJI Dock rendszer bevetése lehetővé tesz évente legalább 12 ellenőrzést egy 100 MW-os naperőműben, míg a hagyományos, időigényes, manuális módszerekkel évente mindössze csak két ellenőrzés lehetséges, ráadásul a megtakarításnak köszönhetően a költségek a felükre csökkennek – mondja a szekértő. 

DJI Dock for power grid inspections. 

Másutt, azok a csapatok, akik részt vettek Észak-Amerika első, a DJI Dock-ot alkalmazó naperőmű ellenőrzésében, a technológiát a naperőmű karbantartás jövőjének nevezték. 

Ebben a cikkben megnézzük, hogyan segítheti a dokk a közüzemi szektor munkáját. 

 

Napelem parkok ellenőrzése DJI Dock-kal

A drónok egyre inkább elterjednek a naperőművek területén, segítve az adott üzem életciklusának minden szakaszát, a tervezéstől a karbantartásig – biztosítják a gyors, hatékony és balesetmentes adatgyűjtést. 

A dokkról indítható drónok forradalma az automatikus és könnyen ismételhető ellenőrzések új korszakát vezeti be, tovább fokozva az UAS (pilóta nélküli légi rendszer) típusú ellenőrzések hatékonyságát napenergia szektorban. 

DJI Dock for solar panel inspections. 

Különösen alkalmas ellenőrzési feladatokra: a DJI Dock M30 Series drónja rendelkezik egy nagy teljesítményű kamerarendszerrel, úgymint egy 12 MP-es széleslátószögű kamera és egy 48 MP-es zoom kamera, 200x maximális hibrid zoommal. Mindez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy minőségi, részletekben gazdag adatokat gyűjtsön a napelem parkról. 

Eközben az M30T (a Dock verzió!) egy 640 x 512 hőkamerával is rendelkezik, amely képes észlelni a forrópontokat a cellákban, panelekben vagy sorokban. 

A képen fegyver, gép, kültéri, személy láthatóAutomatikusan generált leírás 

A missziók előre letervezhetők és ütemezhetők, és az adatok centralizálhatók olyan szoftverek segítségével, mint például a DJI FlightHub 2, vagy harmadik féltől származó megoldások, mint a FlytNow. 

A DJI által végzett helyzetgyakorlati teszt során bemutatták a naperőmű-iparban rejlő megtérülési lehetőségeket – ebből az derült ki, hogy a Dock a manuálisan végzett ellenőrzésekhez képest nagyobb előnyökkel járhat, segítségével maximalizálni lehet a megtermelt energia mennyiségét. 

Az adatok egy 100 MW-os naperőműre vonatkoztak. 

Három lehetőségünk van egy napelem farm fenntartása esetén. 

1: Nincs ellenőrzés 

Ha egyáltalán nem végeznek ellenőrzéseket, az csökkentheti a napelem farm teljesítményét. Ez évente akár 140 000 USD (több mint 47 millió Ft) veszteséget is eredményezhet. 

Ez azokból a fel nem fedezett hibákból ered, ami az ellenőrzéssel kiküszöbölhető lett volna. Nem beszélve arról, hogy a karbantartás hiánya komoly biztonsági kockázatot is jelent. 

2: Manuális ellenőrzés 

Amennyiben egy szervizcsapatot küldünk a napelem farm ellenőrzésére, az két embernek egy 1 MW-os terület esetén akár öt órába is telhet. Ha ezt levetítjük egy 100 MW-os parkra, akkor közel 65 napra lenne szükség a teljes ellenőrzéshez. 

Több napenergia farm vállalkozás szeretné a területét évente legalább kétszer ellenőrizni, ami körülbelül 120 000 USD (kb. 40,5 millió Ft) éves költséget eredményez. 

Emellett a manuális ellenőrzések magukban hordozzák az emberi hibák lehetőségét, és  a két ellenőrzés közötti időben bekövetkező meghibásodások további anyagi veszteséget jelentetnek. 

3: Automatizált drón alapú ellenőrzés 

A DJI Dock hardver és telepített egység, valamint egy harmadik fél által kínált műveleti és elemzési szoftver költsége körülbelül 45 000 USD (kb. 15 millió Ft). 

Bár ez kezdetben jelentős befektetésnek tűnhet, hosszú távú előnyöket nyújt a növekvő hatékonyság, pontosság és biztonság szempontjából. 

A Dock vitathatatlan előnye, hogy évente legalább 12 alkalommal végezhetünk vele ellenőrzést a napelem parkban, vagy akár ennél is többször. 

Ez azt jelenti, hogy a drónos megfigyelésnek köszönhetően pontos és rendszeres visszajelzést kaphatunk a napelemek állapotáról, és időben értesülünk róla, ha valami javításra szorul. 

Esettanulmány: a SNEGrid előnye a DJI Dock használatával 

A DJI egyik partnere, a kínai SNEGrid, képes AI (mesterséges intelligencia) analízissel a drónképeket feldolgozni és jelentéseket készíteni. 

Ez nemcsak időt és erőfeszítést takarít meg, hanem lehetővé teszi a prediktív, előre tervezhető karbantartást és az optimalizált teljesítményt. 

A SNEGrid egy olyan megoldáson dolgozik, amely lehetővé teszi a DJI Dock integrálását saját fejlesztésű inverter rendszerükkel. Így amikor az inverter hibát észlel, a drón elrepül az adott helyszínre, és ellenőrzi a szomszédos paneleket. 

Freda azt is mondta: "Ez egy másik jó példa arra, hogyan lehet a drónautonómia az IOT (Internet of Things) hálózat egyik eleme, és működhet együtt más okos eszközökkel." 

Például a drónok által gyűjtött adatokat integrálhatják időjárás-előrejelzésekkel, energiaigény-előrejelzésekkel és más releváns információkkal, az általános energiakezelési rendszer optimalizálása érdekében. 

Ez lehetővé tenné a napelemes rendszer valós idejű monitoringját és vezérlését, valamint a különböző komponensek közötti zökkenőmentes kommunikációt. 

Az első DJI Dock-kal végzett napelem farm ellenőrzés Észak-Amerikában 

Az Enel Green Power, egy multinacionális áram- és gázszolgáltató, elvégezte az első nagyüzemi méretű napelemfarm ellenőrzést Észak-Amerikában, a DJI Dock segítségével. 

A mérföldkőnek számító ellenőrzés Texasban, egy 181 MWdc teljesítményű naperőműben történt, amely bemutatta a DJI Dock alkalmasságát nagyüzemi méretű helyszínek ellenőrzésére. 

A képen kültéri, ég, felhő, közlekedés láthatóAutomatikusan generált leírás 

William Badnaruk, az Enel North America ipari kockázatokért és kereszttechnológiai fejlesztésekért felesős vezetője, azt mondta: "Hiszünk abban, hogy ez a technológia lesz a jövője a napelemes területek ellenőrzésének, mert lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsabban felfedezzük a problémákat és hatékonysági elégtelenségeket, amelyek végeredményben csökkentik az üzemeltetési költségeinket és gyorsítják a termelés ütemét." 

Ez a kép a DJI Dock vezérlési felületét mutatja, a DJI FlightHub 2 használatával – magába foglalva a M30T drón hőkamerájával rögzített hőmérsékleti adatokat és a drón által bejárt repülési útvonalat. 

A képen képernyőkép, Grafikai szoftver, szöveg, 3D modellezés láthatóAutomatikusan generált leírás 

A dokk-kal végzett ellenőrzések az esetlegesen észlelt alulműködések gyorsabb azonosítását és helyreállítását teszik lehetővé, amely elemzések szerint milliárdos veszteséget okozott a napelemipar bevételében 2022-ben. 

A gyorsabb ellenőrzések és az így eszközölt javítások csökkentik a biztonsági kockázatokat és a tűzveszélyt, redukálják a közművekre és energiaszolgáltatókra háruló költségeket, és nem utolsó sorban növelik a bevételt. 

Az automatizált, mesterséges intelligencia által irányított drónrepülésekkel a dokk-technológia biztosítja, hogy a villamosenergia-termelés a lehető legmagasabb hatásfokon történjen, ezzel kiküszöbölve a veszteséget az energiaellátási láncban. A tiszta, megújuló energia így megbízhatóbb módon áramolhat, ami végeredményben elősegíti az energetikai biztonságot. 

Grant Hosticka, a DJI Enterprise (Észak-Amerika) mérnöki megoldásokért felelős vezetője azt mondta: "Sok üzemeltetési szempont van, amit figyelembe kell venni, mint például a pilóta hozzáférése a helyszínhez, az adatok letöltése és a helyszíni repüléstervezés, amelyeket a DJI Dock egyszerűbbé tesz.” 

"Ez automatizálja a működést és ismételhetővé teszi az adatgyűjtési módszereket, ami úgy véljük, meg fogja változtatni a napelem ellenőrzések módját.” 

A Raptor Maps, a szoftveres napelem gazdálkodási megoldások vezető szállítója, kifejlesztette a szükséges küldetéstervező szoftvert az M30T drón irányításához, ami alapján az végrehajthatja az ellenőrzést. 

Villamos hálózatok elenőrzése DJI Dock-kal – esettanulmány 

A DJI Dock a villamosenergia-hálózatok ellenőrzését is forradalmasíthatja. 

Jilinben, egy észak-kelet kínai városban, a nemzeti áramvezeték ellenőrzési csapatok felelősek a vezetékek helyreállításáért a hóviharok után. 

Mivel a tél itt 6 hónapig tart, és a hőmérséklet -20°C alá esik, a csapat ki van téve a fagyás és a hóvakság veszélyeinek, és hátráltatja őket a hatékony munkavégzésben. 

A DJI Dock kifejezetten arra lett kifejlesztve, hogy leküzdje azokat a természeti hatásokat, amik az emberi munkaerőre ártalmasak lennének. 

Mindössze néhány kattintással az operátor, aki a karbantartási központban ül, 60 km-re a dokktól, képes távolról kiválasztani a kívánt dokk eszközt, és azonnali küldetéssel ellenőrizni egy alállomást. 

Közüzemi ellenőrzések a DJI Dock-kal – összefoglalva 

A képességével, hogy automatizált, előretervezett, távoli műveleteket repül le, a DJI Dock jelentős előnyökhöz segítheti a közmű szektort. 

Bár ezek a típusú küldetések jelenleg korlátozva vannak – mivel a BVLOS fejlesztések még egy viszonylag korai fázisban vannak – a megtérülési tesztek és világszerte folytatott kísérletek is bizonyítják a DJI Dock-ban rejlő lehetőségeket.  

 

Már elérhető kínálatunkban a DJI Dock!

Árajánlatért, élő bemutatóért vagy további információért keresd szakértőinket!

 

 


Keresés