Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Elfogadom
Menü

2021-ben is indul Precíziós agrárgazdálkodási szakmérnökképzés

Hol szorít a cipő a precíziós mezőgazdaságban?

Az innovatív közepes méretű és nagyobb cégek elegendő tőkével rendelkeznek ahhoz, hogy beruházzanak a precíziós mezőgazdaságot jelentő modern gépekbe és számítógépes rendszerekbe. A keserű tapasztalat mégis az, hogy ezek a rendszerek nem működnek megfelelően, mert nincs megfelelő tudású szakember a működtetéshez. De ennél rosszabb példa is van: a precíziós navigációra képes traktorra még a GPS antennát sem tették föl.

Hódmezővásárhelyen olyan precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök képzés folyik, ahol megtanítjuk ennek a technológiának az összes elemét, és ezeknek az elemeknek az egymáshoz kapcsolódását, mert a precíziós mezőgazdaság csak akkor válik a folyamatos technológiai megújulás motorjává, ha a technológia minden elemét egymással összehangolt módon bevezetik egy gazdaságban. Ez azért fontos, mert hosszú távon a precíziós technológia olyan hatékonysági javulást hoz, mint a zöld forradalom (műtrágyázás és növényvédelem) a múlt század második felében.

A magas fokú szakértelemnek a precíziós mezőgazdaságra való átállás kezdeti fázisban is nagy jelentősége van, ha lehet, még nagyobb, mint a működtetés fázisában. A sokféle gép és szolgáltatás ajánlat közül választani kell, és fel kell építeni egy gazdaság információs rendszerét. Ezt csak átfogó szakmai tudással rendelkező szakemberek tudják irányítani. A cégek a képzés költségénél nagyságrendekkel nagyobb összegeket takaríthatnak meg, ha észszerűen hajtják végre a precíziós fejlesztéseket. Ha valaki szaktanácsadóként kíván ezen a piacon érvényesülni, akkor is a rendszerszemléletű tudás bír magasabb értékkel.


Az elmélet és a gyakorlat kiegyensúlyozott aránya, céges kapcsolatok 

A szakmérnök hallgatóinkat a tudományterület legjobb hazai szakértői oktatják. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karáról és Mezőgazdasági Karáról érkeznek a tantárgyfelelős oktatók, de meghívott oktatóként további egyetemek neves szakemberei is közreműködnek.

A gyakorlati képzés támogatására a szakterület kiemelkedő vállalkozásai kötöttek együttműködési szerződést a hódmezővásárhelyi karral. A gépesítés tekintetében az Axiál támogatja a képzést, a drónos gyakorlatokhoz pedig a MyActionCam Magyarország Kft. és az AgroWay Kft. biztosítja a legkorszerűbb eszközöket, és a gyakorlati képzést. Eszközparkunkért kattintson IDE. Két olyan mezőgazdasági vállalkozás is segíti a kart, akik akkor lépnek be, ha egy hallgatónak nincs hozzáférése tényleges precíziós gazdálkodási adatokhoz, így nem tudna igazán lényegbevágó kérdésekről szóló szakdolgozatot írni. Ekkor ezek a cégek (Bugaci Aranykalász Zrt és Krivaja doo) megoldandó feladatokkal és ehhez szükséges adatokkal is támogatják a hallgatót.


A drónok a jövő precíziós mezőgazdaságának a szorgos méhecskéi

Hódmezővásárhelyen érhető el egyedül az országban olyan precíziós szakmérnök képzés, ahol a drónos alkalmazások kiemelt szerepet kapnak. Mindhárom félévben van drónos tantárgy, és a támogató cégek segítségével tényleges gyakorlatot szereznek a hallgatóink egy olyan szakterületen, amiről ma már pontosan látszik, hogy a jövő precíziós mezőgazdaságának kulcstechnológiája lesz.

Az évente kétszeri határszemlét a folyamatos drónos monitoring váltja fel rövidesen, és a növényvédelemben is óriási szerepet játszanak majd ezek az eszközök. Külföldi példák igazolják, hogy a rajokban röptetett permetező drónok a földi gépek területteljesítményével fölveszik a versenyt, és azokhoz képest számtalan előny nyújtanak. Igaz viszont, hogy a drónrajok kiszolgálása sokkal jobban tervezett logisztikát kíván.

 


Bárhonnan könnyen elvégezhető

A koronavírus idején kidolgozott távoktatási módszerek tapasztalatait a szakmérnök hallgatóink hasznára is kamatoztatjuk. Kidolgoztunk egy olyan vegyes oktatási rendszert (blended learning), amiben az elméleti anyagot távoktatásos módszerrel tanulják a résztvevők, így időt, pénzt és fáradtságot spórolnak, hiszen akkor és úgy hallgatják meg a digitális formában rögzített előadásokat, ahogy az nekik a legkényelmesebb. Konzultációs lehetőséget természetesen biztosítunk. Emellett a gyakorlatokat is úgy szervezzük (pl. drónos gyakorlat Budapesten), hogy a helyszín és az időpont elősegítse azt, hogy a legjobb minőséget a legjobb elérhetőség mellett kapják a hallgatóink.

Ezek után nem számít az, hogy valaki 40 vagy 400 km távolságra lakik Hódmezővásárhelytől, ugyanolyan eséllyel és sikerrel szerezhet szakmérnöki oklevelet.


További részletekért látogassa meg részletes leírásunkat a KÉPZÉSRŐL


A jelentkezés feltétele:

1.) Agrár szakterületen szerzett BSc, MSc, főiskolai vagy egyetemi diploma. Ebben az esetben precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök megnevezésű diplomát kap a végzett hallgató.

2.) Műszaki és természettudományi szakterületen szerzett BSc, MSc, főiskolai vagy egyetemi diploma. Ebben az esetben precíziós agrárgazdálkodási szakember megnevezésű diplomát kap a végzett hallgató.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2021. AUGUSZTUS 23.

A magas színvonalú képzés záloga, hogy munkánkat kiváló céges partnerek támogatják.

A drónos gyakorlati képzésben partnereink a MyActionCam Kft. és az AgroWay Kft.

A modern gépek és a nagyvállalati rendszerek megismerését az Axiál Kft. segíti.

A precíziós mezőgazdasági jó gyakorlatokat bemutatja és szükség esetén a szakdolgozathoz szükséges precíziós adatbázist biztosítja a topolyai Krivaja doo és a Bugaci Aranykalász Zrt.

A jelentkezéshez mellékelni kell a felsőfokú végzettséget igazoló oklevél másolatát.

Kérjük, hogy a jelentkezéseket elektronikus formában a gubicsne.zsarko.agnes@mgk.u-szeged.humeszarosne.herbich.katalin@mgk.u-szeged.hu e-mail címre, vagy levélben az SZTE Mezőgazdasági Kar, 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 15. címre küldjék.

Néhány fontos kérdés és válasz a képzéssel kapcsolatban letölthető innen.


További előnyök a képzéssel kapcsolatban:

1.) Az országban az egyetlen olyan precíziós szakmérnöki képzés, ahol a drónos alkalmazások kiemelt szerepet kapnak (3 tantárgy is ezzel foglalkozik).
2.) Kiváló céges partnerek segítik a drónos gyakorlati oktatást.
3.) Ha valaki 2017. január 1. után szerezte a diplomáját, akár 600.000 Ft értékben teljes tandíjmentességet nyerhet.
4.) Ha precíziós gépbeszerzésre pályázik, a képzéshez kapcsolódó összes költséget elszámolhatja a pályázatban.
5.) Rendkívül kedvező diákhitelt vehet fel a költségei fedezésére.
6.) A hallgatók szakmai tanulmányúton vesznek részt a  világ legnagyobb agrártechnológiai szakvásárán, az Agritechnicán Hannoverben 2022. február 27 és március 5. között.
7.) Ön költségkímélő módon, online levelező oktatási formában tanulhat.
8.) Ön a hallgatók száma alapján legsikeresebb precíziós szakmérnök képzés részese lehet.
9.) Sok további fontos részlet is kiderül a szak honlapján.

 

A képzés felelős vezetője:

Dr. Sisák István tudományos főmunkatárs (sisak.istvan@mgk.u-szeged.hu)

A képzés online levelező rendszerű, a tanulmányi idő 3 félév.

A képzés önköltségesrészletfizetési lehetőséget biztosítunk.

Költségtérítési díj: 200.000 Ft/félév

Tartalomhoz tartozó címkék: hír oktatás

Keresés